Oikeustoimittajat ry moittii Porin poliisia

Oikeustoimittajat ry kritisoi Satakunnan poliisin salailua niin sanotussa Ulvilan murhajutussa. Rikos- ja oikeustoimittajista koostuva yhdistys onkin päättänyt myöntää Satakunnan poliisille Sumuverho-palkinnon. Perusteluinaan yhdistys toteaa, että Satakunnan poliisi salasi yli 80 prosenttia valtavaa huomiota saaneen murhajutun esitutkintapöytäkirjoista ja niiden liitteistä. Ellei Satakunnan käräjäoikeus olisi myöhemmin julkistanut aineistoa, pimentoon olisi jäänyt suurin osa jutun keskeisestä näytöstä ja todistusaineistosta. Julkista käsittelyä ja kritiikkiä vaille olisivat jääneet myös poliisin poikkeukselliset tutkintamenetelmät, kuten soluttautuminen ja epäillyn asunnon kuuntelu. Oikeustoimittajat ry:n mielestä poliisin salailu vaaransi vakavalla tavalla syytetyn oikeusturvan ja yleisön oikeuden saada tietoa. Salailua perusteltiin asianosaisten yksityisyyden suojalla, mutta se herätti perustellun epäilyn, että pyrkimyksenä oli tosiasiassa peitellä poliisin omia virheitä ja laiminlyöntejä.

Satakunnan poliisille myönnetty Sumuverho on palkinto negatiivisessa mielessä. Oikeustoimittajien yhdistys on antanut myös positiivisen julkisuuspalkinnon Valokeilan, joka myönnetään Helsingin käräjäoikeudelle. Oikeustoimittajien yhdistys antaa Helsingin käräjäoikeudelle tunnustusta, kun se julkisti ns. myrkkyhoitajan mielentilatutkimuksen keskeisen sisällön. Ratkaisun tekivät käräjätuomari Markku Saalasti oikeuden puheenjohtajana, käräjätuomari Timo Niemi toisena ammattituomarina sekä kolme lautamiestä.

Oikeustoimittajat ry:n perustelujen mukaan oikeus punnitsi järkevästi vastakkain syytetyn oikeutta yksityisyyteen ja yleisön oikeutta tietoon. Mielentilalausunnon julkistaminen toi edes osittain selitystä henkirikossarjalle, joka muutoin olisi jäänyt täysin selittämättömäksi.

 

Teksti:Mika Lahtonen