Kadonneiden etsijä: Reino Savukoski

Eläkkeellä oleva rajavartija Reino Savukoski tulee paikalle silloin kun omaisten hätä on suurin. Savukoski etsii vesistöistä kadonneita. Hän tekee sitä vapaaehtoisesti ilman palkkaa.

Kadonneiden etsijä

Reino Savukoski on tähän mennessä löytänyt 102 hukkunutta.

Reino Savukoskesta tuli kadonneiden etsijä vuonna 1989, kun hänen paras kaverinsa hukkui Simpelejärveen. Sitä ennenkin hän oli kerran, pari vuotta aiemmin, etsinyt hukkunutta.

– Paras kaverini oli kolme ja puoli kuukautta Simpelejärven pohjassa. Sinä aikana ehdittiin hankkia tarvittavia laitteita, kuten kumivene, vedenalainen tv-kamera ja kaikuluotain, Savukoski kertoo.

Savukoski työskenteli tuolloin Rajavartiolaitoksessa rajavartijana palvellen koirankouluttajana ja varusmiesten kouluttajana. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1993.

– Sen jälkeen kadonneiden etsintä alkoi viedä entistä enemmän aikaani. Oli kulunut neljä päivää eläkkeelle jäämisestä, kun löysin ensimmäisen hukkuneen. Taipalsaarella kolme ihmistä ajoi sulaan ja heistä yksi oli jäänyt kateisiin. Lopulta rouva löytyi hukkuneena.

Savukoski on etsinyt hukkuneita jo parikymmentä vuotta. Sinä aikana hän laskee löytäneensä 102 hukkunutta.

– Etsintätehtäviin pyytävät sekä poliisi että omaiset. Savukoski korostaa, että hän ei tee työllään mitään bisnestä. Kadonneiden etsintä perustuu vapaaehtoistyöhön.

– Niin kauan kun minä tätä työtä teen, en ikinä tule laskua kenellekään kirjoittamaan. Jos joku omainen haluaa tukea toimintaa, se on sitten eri asia.

Martti Heino löytyi 42 metristä

Tälläkin hetkellä Reino Savukoskella on työn alla muutaman kadonneen henkilön etsintä.

Savukoski on etsinyt vesistöistä muun muassa Leppävirran Kotalahdesta kadonnutta Juha Laitista, tähän asti tuloksetta.

– Häntä on etsitty Lappeenrannan ja Rovaniemen väliltä.

Mikä sinut saa vuodesta toiseen jatkamaan tätä vapaaehtoistyötä?

Alibi seurasi Savukosken työskentelyä Leppävirralla, jossa etsittiin Juha Laitista.

– Uhria ei enää voida auttaa, mutta omaisille on tärkeää saada asia päätökseen. Varmaan omaisten auttaminen on se juttu, miksi tätä teen. Läheisen katoaminen on omaisille kova paikka. Se aiheuttaa omaisille suurta kärsimystä. Monet joutuvat pitkille sairaslomille, Savukoski vastaa.

Yksi Savukosken tunnetuimmista tehtävistä on ollut tamperelaisen Raisa Räisäsen etsiminen.

– Häntä ei ole valitettavasti vielä löydetty. Henkirikostahan siinä epäillään. Toistaiseksi hän on jossakin tuntemattomassa paikassa.

Savukoski etsi Raisaa parin vuoden aikana useista kymmenistä eri paikoista. Uusien etsintöjen käynnistäminen on Savukosken mukaan mahdollista, kunhan tapauksesta tulisi jotain konkreettista uutta tietoa.

Savukoski oli etsimässä myös henkirikoksen kohteeksi joutuneiden Martti ja Elise Heinon ruumiita.

– Koirani löysi Martti Heinon ruumiin, joka oli 42 metrin syvyydessä.

Katosi autoineen

Miten etsit kadonneita?

– Yleensä kadonnutta lähdetään etsimään jonkin vihjeen perusteella, mutta toisinaan käytän myös omaa päättelykykyä hyväkseni.

Esimerkiksi Juha Laitinen katosi autoineen päivineen. Siksi pitää yrittää päätellä, missä Juha Laitinen ja auto voisivat olla. Olen löytänyt vuosien varrella muutamia kadonneita autoineen.

Savukoski tarvitsee etsinnässään niin koiraa kuin teknisiä laitteitakin.

– Jos laitteella saadaan havainto epäilyttävästä kohteesta, se helpottaa koiraa siten, ettei tarvitse käydä kuin nämä kohteet läpi. Jos koira haukkuu, tiedetään, että oikea paikka on kyseessä. Silloin kohde kuvataan vedenalaisella kameralla.

Savukosken veneen kalustukseen kuuluu viistokaikuluotain. Aiemmin hänellä oli pohjatutkakin, mutta siihen hänellä ei enää ole varaa.

– Yhdistyksellä ei ole yksinkertaisesti varaa pitää sitä. Valtio ei ole toistaiseksi antanut yhdistyksellemme minkäänlaista tukea. Siksi pitää tyytyä näihin laitteisiin mitä meillä on.

Savukoski on etsintäoperaatioissa suosittu mies.

– Jos olisi varaa, saisin olla vaikka joka päivä etsimässä jotakin. Viime talvena minua pyydettiin Pohjois-Ruotsiinkin.

Kadonneiden etsintää varten Savukoski on perustanut Etsintäveneen Tuki ry –nimisen yhdistyksen.

Sukeltajat nostavat

Savukosken mieleen on jäänyt erityisesti vuoden 1991 Taipalsaaren panssarivaunuonnettomuus, jossa menehtyi seitsemän nuorta miestä. Myös muutamat lapsia koskeneet etsinnät ovat koskettaneet Savukoskea.

– Venäjällä olen löytänyt muutamia lapsia. He olivat muutaman vuoden ikäisiä. Silloin ajattelin, että miksi heidän piti niin nuorina kuolla.

Kun Savukosken koira käy levottomaksi ja haukkuu, isäntä tietää, että vedessä on jotain.

– Sen jälkeen vien kameran uhrin päälle ja ilmoitan löydöstä poliisille. Sitten paikalle tilataan sukeltajat, jotka nostavat ruumiin pintaan.

Koira voi löytää hukkuneen syvältäkin vedestä. Noin kymmenen vuotta sitten Savukosken koira haukkui Näsijärvellä kohdalla, jossa ruumis oli 52 metrin syvyydessä.

– Noin syvältä ruumis ei nouse enää pintaan.

Omaisista tulee myös ystäviä

Reino Savukoskella on ollut neljä koiraa. Tällä hetkellä kadonneita etsii 8-vuotias labradorinnoutaja Sonar. Se on löytänyt jo lähes kolmekymmentä hukkunutta.

– Sonar on hyvin ystävällinen. Se osaa käyttäytyä veneessä ja on muutenkin hyvä koira.

Savukoski on kouluttanut koiransa itse.

– Koira oppii parissa kesässä. Savukoski pitää usein yhteyttä kadonneiden  omaisiin.

– Vuosien varrella on tullut hyviä ystävyyssuhteita. Omaiset saattavat pyytää käymään kylässä, ja olen minä aina joskus käynytkin. He tarjoavat yösijan, lämmittävät saunan, tarjoavat ruokaa…

Savukoski haluaa Alibin välityksellä kiittää imatralaista Markku Heinosta, jonka poika hukkui jokunen vuosi sitten.

– Heinonen on tukenut yhdistystämme. Kiitos siitä. Hän osti muun muassa jalkapallon, jossa oli laulaja Esko Rahkosen signeeraus. Maksoi siitä 500 euroa. Olen hänen tuestaan erittäin kiitollinen, Savukoski mainitsee.

– Venäjältä olen löytänyt muutaman pienen lapsen. Se tuntui järkyttävältä, Savukoski sanoo.

Ajatuksissa Raisa

Savukoski on parinkymmenen vuoden aikana lohduttanut omaisia monesti.

– Omaisten tuska on ihan kouriintuntuvaa. Kadonneen löytyminen kuitenkin helpottaa hieman.

– Siitä voi aloittaa surutyön, vaikka läheisen menettämistä ei voi koskaan unohtaa.

Savukoski haluaa viestittää omaisille sanomaa, että nämä jaksaisivat kaikesta huolimatta.

Monet omaiset puolestaan toivovat, että Savukoskikin jaksaisi, eikä lopettaisi arvokasta vapaaehtoistyötään. Sitä samaa toivovat varmasti myös viranomaiset.

– Poliisin kanssa yhteistyö on sujunut mutkattomasti. Valitettavasti normaalissa hukkumisessa viranomaisilla ei ole voimavaroja kuin muutaman päivän etsintään.

Reino Savukoski tuntee Raisa Räisäsen katoamisen läheltä. Savukoski etsi Raisaa Tampereen vesistöistä kaikista mahdollisista paikoista.

Mitä ajattelet, miten Raisalle on käynyt?

– Viimeisin vihje liittyy vanhaan autoon, jonka kyytiin Raisa olisi otettu väkisin. Se voi olla yksi mahdollisuus. Olen kuitenkin miettinyt, miksi tämä vihjeen antaja panttasi tietoaan näin kauan.

Poliisin olisi pitänyt päästä tuoreille jäljille.

– Joka tapauksessa toivon, että Raisankin kohtalo vielä selviää, Reino Savukoski sanoo.


Artikkeli on julkaistu Alibissa nro 8/2007

 

Teksti:Teksti ja kuvat: Mika Lahtonen