Tampereen paloittelusurmat

Gladiaattorinaisen pikkulapsi murhahuoneessa samaan aikaan

Kari Pekka Anttosen ja Arto Malisen paloittelumurhat kuuluvat Suomen rikoshistorian julmimpiin tekoihin.

Järkyttävät teot alkoivat paljastua poliisille pikkuhiljaa viime juhannuksen aikoihin. Kari Pekka Anttonen oli kadonnut jo viime vuoden toukokuussa eikä hänen kohtalostaan ollut mitään tietoa. Viime juhannuksena oli toisen miehen, Arto Malisen vuoro ja tämän jälkimmäisen tapauksen tiimoilta alkoi Anttosenkin kohtalo selvitä.

Virpi Butt esiintyi 1990- luvun alussa television Gladiaattori-ohjelmassa.

Viime juhannusyönä, vuorokauden käännyttyä jo Juhannuspäivän puolelle, alkoi poliisin hälytyskeskukseen tulla erikoisia soittoja. Niissä henkilö kertoi, että Pirkkalassa oli edellisenä iltana surmattu mies ja hänet oli myös paloiteltu.

Poliisi ei suhtautunut ensimmäiseen puheluun erityisen vakavasti, koska ilmoittaja kertoi saaneensa asian selville kuulopuheena. Sitten hälytyskeskukseen soitti nainen, joka kertoi olleensa näkemässä kyseisiä surmaan liittyviä tapahtumia. Naisen kertoessa hälytyskeskukseen havaintojaan, sekä sen, että uhri oli myös paloiteltu, poliisipäivystäjä kysyi tältä: ”Ootteks te nyt ihan tosissanne?”

Poliisikaan ei siis ollut uskoa mitä Pirkkalassa oli juhannusyönä tapahtunut.

– Puheluista alkoi selvitystyö näiden epäinhimillisten tekojen osalta, Tampereen johtava kihlakunnansyyttäjä Jouko Nurminen kuvaili oikeudessa.

Ajautui Virpin seuraan

Syyttäjä Nurmisen mukaan kysymys ei ole kahdesta erillisestä murhasta.

– Kyse on kahdesta tekijästä, jotka ovat näissä teoissa olleet vastakkaisissa rooleissa. Molemmat teot on tehty vailla järjellistä motiivia. Molempiin tekoihin liittyy myös ruumiin häpäisy, syyttäjä Jouko Nurminen totesi.

Kari Pekka Anttosen ruumista on etsitty Nokian Koukkujärven kaatopaikalta heinäkuusta lähtien roska roskalta. Ruumiin palasia ei ole kuitenkaan löytynyt. Heti oikeuskäsittelyn alkumetreillä syytetyistä voi huomata, etteivät he juuri kadu tekojaan.

-

Miksi Virpi Butt vihaa miehiä?

Johtava kihlakunnansyyttäjä Jouko Nurminen katsoi raakoja murhaajia monta kertaa suoraan silmiin ja ihmetteli heidän välinpitämätöntä asennettaan.

– Anttonen oli kuollessaan 29 vuoden ikäinen ohjelmoija. Hän oli kotoisin Mikkelistä, tullut opiskelemaan Tampereelle. Anttonen työskenteli Tampereella eräässä yrityksessä. Hänellä oli takanaan pitkä seurustelusuhde, joka kuitenkin päättyi vuosien 2001-2002 välillä.

Anttonen oli masentunut ja alkoholin käyttökin oli runsasta. Hän ajautui seurustelemaan Virpi Buttin kanssa. Anttonen ja Butt olivat tunteneet toisensa ainakin vuodesta 1994 alkaen, syyttäjä Jouko Nurminen selvitti taustoja oikeudelle.

Mikä nauratti?

Murhista syytetyt Virpi Butt,31 ja Janne Hyvönen, 28, ovat kuvailleet suhdettaan ”kuin sisko ja veli”. Virpi Butt seurusteli Anttosen kanssa, mutta oliko myös Buttilla ja Hyvösellä seurustelusuhde? Ilmeisesti ei, mutta Hyvönen on myöntänyt olleensa toisinaan mustasukkainen Buttista.

Syyttäjä kuvaili Virpi Buttia sekakäyttäjäksi. Butt nautti niin huumausaineita, rauhoittavia lääkkeitä kuin alkoholiakin. Lisäksi Buttin on todettu käyttäneen hormoneja.

Kari Pekka Anttonen siis katosi jäljettömiin 29. toukokuuta 2002. Pian Anttosen katoamisen jälkeen kaupungilla alkoi liikkua runsaasti huhuja, että Virpi Butt olisi syyllinen. Kaupungilla alkoi liikkua tarinoita, joiden mukaan Virpi olisi leuhkinut, että hän kykenisi tuomaan Anttosen pään näytille. Niin Virpi Buttia kuin Janne Hyvöstäkin kuulusteltiin Anttosen katoamiseen liittyen, mutta se ei vielä tuottanut ratkaisua.

Johtavan kihlakunnansyyttäjän Jouko Nurmisen mukaan tapahtumat 29. toukokuuta 2002 etenivät seuraavasti: Virpi Butt, Janne Hyvönen ja Kari Pekka Anttonen olivat olleet ravintolassa ja illan päätteeksi lähdettiin Virpin asunnolle Näsilinnankatu 42:een. Varhain aamulla Hyvönen hakkasi Anttosta veitsellä selkään. Sitten hän katkaisi Anttosen kaulan. Janne ja Virpi siivosivat yhdessä asuntoa verijäljistä ja ruumis raahattiin pesuhuoneeseen.

Syyttäjän selvittäessä Tampereen käräjäoikeudessa tapahtumien kulkua Janne Hyvönen ja Virpi Butt saivat yllättäen kovan naurukohtauksen.

– Voisi olettaa, ettei tässä tilanteessa hirveän paljon naurattaisi, Nurminen sanoi totisena.

Kari Pekka Anttosen vanhemmat pidättelivät kyyneleitään. Heitä ei naurattanut.

Ruumiinpalat roskiksiin

Anttosen ruumiin paloittelu aloitettiin vielä 29. päivän aikana. Janne leikkasi Anttosen pään irti. Virpi otti pään itselleen ikään kuin voiton merkiksi.

– Sehän oli vain teatteripää, Virpi on kertonut päätä muille ihmisille esitellessään.

Paloittelun jälkeen alkoi ruumiin hävittäminen roskalaatikoihin. Nuo roskalaatikot löydettiin eri puolilta kaupunkia. Osa ruumiista hävitettiin Tesomalla sijaitseviin roskalaatikoihin.

-

Janne Hyvönen kertoi toimineensa kuin kone. Hyvöstä puolusti oikeudessa asianajaja Janne Vuorilahti (edessä).

Syyttäjä Jouko Nurminen kiinnittää teoissa erityisesti seuraaviin seikkoihin huomiota: Ulkoinen motiivi puuttuu, molemmat syytetyt suhtautuvat piittaamattomasti ja huvittuneesti tekoihinsa ja Virpi Buttin erikoinen asema Janne Hyvöseen nähden.

Syyttäjä Jouko Nurmisen mielestä Anttosen surmaaminen on tapahtunut niin, että vieressä katsonut Virpi Butt on sen hyväksynyt.

Ajatusmaailma synkkaa

Virpi Butt kiisti oikeudessa sen, että hän olisi sekakäyttäjä. Huumausaineita hän tosin myönsi kokeilleensa. Virpi halusi esitellä kuolleen Kari Pekka Anttosen päätä ihmisille. Se kuulemme perustui siihen, että hän olisi halunnut saada asian poliisin tietoon.

Asia painoi Virpiä, mutta toisaalta hän ei uskaltanut ilmoittaa siitä viranomaisille. Kari Pekka Anttosen julmasti surmannut Janne Hyvönen kertoi oikeudelle tapahtumien kulusta seuraavaa:

– Siinä ryypättiin alkuillasta. Tarkempia muistikuvia mulla ei sitten olekaan ennen kuin lyön sitä Anttosta. Löin sitä veitsellä ja vedin kurkun auki. Vein sen vessaan ja paloittelin. Panin jalat uuniin ja söin niitä. Sitten laitoin ne pusseihin. Jatkoin ryyppäämistä muutaman päivän. Siinä se.

Syyttäjä halusi tietää Janne Hyvöseltä, millainen suhde tällä on Virpi Buttiin.

– Kavereita ollaan. Olemme tunteneet toisemme 4-5 vuotta, Janne Hyvönen vastasi käräjäsalissa.

Esitutkinnassa Janne on maininnut Virpistä muun muassa: ”Meillä ajatusmaailma synkkaa hyvin yhteen!”

Hyvönen totesi tunteneensa Anttosen vuoden pari kapakoiden kautta. Syyttäjä kysyi Hyvöseltä sitäkin, että häiritsikö häntä se, että Anttonen seurusteli Virpin kanssa.

– Joo. Olin mustasukkainen jonkin verran.

Alibi oli siis jälleen kerran oikeassa, sillä paljastimme motiivin jo elokuun numerossamme. Tuolloin kerroimme Kari Pekka Anttosen murhan syyn olleen mustasukkaisuuden!

”Viilsin etupuolelta”

Janne Hyvönen ei muista tarkalleen miten hän tapasi Anttosen surmaa edeltävänä iltana. Ravintolaan kuitenkin päädyttiin ja siellä juotiin Anttosen laskuun.

– Ensin Anttonen kannettiin sisälle ravintolaan. Sitten hän sammui baaritiskille. Ja lopulta hänet kannettiin sieltä ulos, Janne Hyvönen selvitti oikeudessa.

Miksi veitte Anttosen Virpin asunnolle? kysyi syyttäjä.

– En muista. Se oli Virpin ajatus, Janne vastasi.

Anttosen asunnolle ei kuulemma ollut pitkä matka, mutta…

– Se olisi ollut ylämäkeä, Janne kertoo syyn miksi mentiinkin Virpi Buttin kotiin.

Siinä vaiheessa kun Hyvönen löi Anttosta Virpi Buttin asunnossa, tilanne oli lohduton.

Pääsyytettyjä kuljetettiin poliisimaijalla.

– Anttonen makasi lattialla, istuin päällä ja löin. Janne ei ole varma, oliko hänen molemmissa käsissään kääntöveitsi. Lyöntejä oli kuitenkin paljon.

– Kymmeniä. Löin toistuvasti kuin Singerin ompelukone.

Syyttäjä: Oliko Anttonen silloin vielä hengissä?

– Voi olla. Jotain ääntä siinä kuului. Kai se oli keuhkojen pihinää, joka lähti niistä rei’istä.

Syyttäjä: Mitä sitten teitte?

– Hain ison veitsen keittiöstä ja leikkasin kurkun auki.

Syyttäjä: Mitä sitten tapahtui?

– Otin niskasta kiinni ja viilsin etupuolelta.

Syyttäjä: Kuinka poikki se meni?

– Se meni rankaan asti, mutta ei aivan irtipoikki vielä…

Verta vuoti paljon, todella paljon. Jannen mielestä uhri menehtyi siinä vaiheessa kun hän veti tältä kurkun auki.

Syyttäjä: No sittenkö ruvettiin siivoamaan?

– Kyllä. Mä siivosin vessaa. Me kannettiin yhdessä uhri vessaan. Yhdessä myös siivottiin.

”Heitin koivet uunin”

Janne alkoi soitella kavereilleen. Ruumis piti saada pois. Ja siihen tarvittiin autoa. Oikein kukaan kavereista ei halunnut
suostua tälle keikalle.

Pian Janne sai idean, että ruumis pitää paloitella. Hän kävi hakemassa ruumiin paloitteluvälineet omalta asunnoltaan
Tampereen Tahmelasta. Ensin leikattiin pää irti. Se oli muuten Virpin ajatus. Sen jälkeen leikattiin tatuointipalat ja sormen päät.

– Katkaisin jalat polvista. Ensin leikattiin veitsellä, mutta sitten löysin sahan.

Syyttäjä: Mitä ruumiinosille tehtiin?

– Heitin koivet uuniin ja paistoin.

Syyttäjä: Valmistelitteko te niitä jotenkin?

– Pitihän ne suolata ja maustaa. Sitten söin, Janne Hyvönen kertoi oikeudessa.

Virpi Butt ei osallistunut kannibalismiin millään lailla.

Virpi kehuskeli ravintoloissa, että hän pystyy tuomaan Anttosen pään näytille. Kukaan ei tuntunut uskovan. Sitten eräänä iltana Virpi otti pään mukaan. Pää oli muovipussissa ja Virpi kantoi sitä.

– Menimme ravintola Hevosenkenkään, jossa iskettiin pää siihen pöytään. Sanottiin ihmisille, että pussissa on Anttosen
pää. Kukaan ei kuitenkaan katsonut sinne. Muutama juoksi ovesta ulos. Kun kassia yritettiin avata, minä löin jalan siihen päälle, Janne muisteli.

Pää kattilaan

Ruumiin hävittäminen tapahtui niin, että uhri pakattiin kolmeen eri pakettiin. Niitä säilytettiin parvekkeella, koska paketit alkoivat haista.

– Ruumiin haju tuntui pakettien läpi, Janne totesi. Joskus aamulla paikalle tuli Jannen kaveri, joka suostui kuljettamaan paketit pois.

Käräjäoikeuden pohdittavaksi jäi kysymys, oliko tämä kaveri tietoinen siitä mitä paketit sisältävät.

-

Virpi Buttin asunto sijaitsi Näsilinnankadulla. Siellä surmattiin Anttonen.

Kun ruumiin palasia alettiin siirtää autoon, Virpi oli autossa vahdissa. Joku sivullinen olikin liikkunut juuri tuolloin, joten Virpi soitti Jannelle ja kehotti odottamaan vähän aikaa.

Syyttäjä Jouko Nurminen halusi tietää Janne Hyvöseltä, miksi hän keitti uhrin pään. Vastaus kuului:

– Hullun päähänpisto. Laitoin sen kattilaan ja levyn täysille!

Syyttäjä: Oliko teillä niin iso kattila, että se mahtui?

– Oli.

Syyttäjä: Mitä siinä teitte?

– Katselin vain kun se vaihtoi ilmettä. Se alkoi hymyillä se pää. Istuin itse keittiössä, join viinaa ja nauroin.

Syyttäjä: Mikä siinä nauratti?

– Kun se vaihtoi ilmettä ja nauroi.

Syyttäjä: Otitteko te hampaat irti?

– En. Ne tippuivat itsestään.

Syyttäjä: Millaisia tuntemuksia tämä teko aiheuttaa?

– Ihmettelen miten tuollaista voi tehdä. Minulle on tullut tunne, että voin tehdä mitä vain. Voin vaikka syödä ruumista!

Puolustusasianajaja Janne Vuorilahti kysyi oikeudessa syytetyltä, mikä hänen tarkoituksensa alunperin oli.

– Tarkoitus oli pelotella, tuikata sitä niin, että lähtisi pois asunnosta.

Janne Hyvönen kiistää sen, että hänellä olisi ollut surmaamistarkoitus. Jannen mielestä Virpi halusi uhrin pään esittelyllään vain uhota ja näyttää.

”Pitääkäs mun näyttää?”

Virpin kertomus vastaa pääpiirteittäin Jannen tarinaa. Ravintolassa tavattiin, asunnossa ryypättiin ja Anttonen oli porukasta eniten humalassa.

– Janne ainakin löi sitä puukolla selkään ja istui sen perseen päällä, Virpi selvitti rempseään tyyliinsä oikeudessa.

Virpin mukaan hänellä oli seurustelusuhde Anttoseen. Sitä oli kestänyt puolisen vuotta. Virpin mielestä Anttosen kanssa ei ollut minkäänlaista riitaa. Virpi vastasi välillä syyttäjän kysymyksiin niin ylimielisesti, että syyttäjä Jouko Nurminen joutui välillä kehottamaan asiallisiin vastauksiin.

-

Kari Pekka Anttosen ruumista on etsitty kaatopaikalta heinäkuusta alkaen.

Virpi sanoo nähneensä kun Janne veti uhrilta kaulan auki. Syyttäjä halusi Virpin kertovan, kuinka kaulan aukaisu tapahtui.

– Pitääks mun näyttää tuos lattialla, Virpi huudahti salissa.

Virpi muistelee pyyhkineensä verta asunnon eri paikoista. Hän sanoo uhrin olleen jo osissa kun näki tämän.

Syyttäjä: Mitä näitte jalkojen paistamisesta ja syömisestä?

– Näin kun ne laitettiin uuniin ja otettiin sieltä pois.

Syyttäjä: Söittekö niitä?

– En tietenkään!

Syyttäjä: Miten pään keittäminen tapahtui?

– Se oli kattilassa. Näkyi sieltä hiuksia. En sen tarkemmin katsonut.

Syyttäjä: Miten hampaat?

– Janne löi muutaman kerran puukolla hampaisiin. Eivät ne varsinaisesti irronneet vaan niistä lohkeili aina muutama pala.

Syyttäjä: Miksi hän niin teki?

– Huvikseen varmaan.

Syyttäjä: Mitä keskusteltiin ruumiin hävittämisestä?

– Ei meillä paljon mitään keskusteltu. Meillä juotiin vaan viinaa. Soiteltiin kavereille. Kai sitä kulkuneuvoa yritettiin löytää. Lopulta siis löytyi kaveri, joka suostui kuskaamaan jätesäkit roskiksiin.

Syyttäjä tiedusteli Virpiltä lisäksi, kuka valitsi roskikset.

– En minä ainakaan. Olin tuhannen humalassa.

Ruumiin kuljettaja pelkäsi

Virpi Butt sai kesken oikeudenkäynnin naurukohtauksen. Hän sanoi samalla Janne Hyvöselle: ”Älä naurata!”

Oikeuden puheenjohtaja kehotti Virpiä rauhoittumaan. Janne oli kertonut Virpille, että myös hänen muille mahdollisille poikaystäville tulisi käymään huonosti.

Syyttäjää kiinnosti Virpin osalta kysymys, miksi hän ei ottanut yhteyttä poliisiin.

– No eihän sitä voinut. Mähän suojelin rikoksen tekijää, kuului vastaus.

Ruumiin kuljettaja sai myös syytteen rikoksentekijän suojelemisesta. Kuljettaja kiisti tienneensä mitä paketeissa oli.

Ruumiiden hävittämiseen osallistunut autonkuljettaja saapui oikeuteen vapaalta jalalta. Kuvassa käynnissä turvatarkastus.

– Menin asunnolle hakemaan krapulahuikkaa. En muista miten puhe kääntyi roskien poisviemiseen. He joka tapauksessa kysyivät, olisiko minulla auto
käytössä. Totesivat vain, että roskat pitäisi kuljettaa pois. Sen jälkeen ajoin autoni takapihalle ulko-oven eteen. Ajattelin vain, että olisikohan kyse varastetusta tavarasta…

– Paketit haisivat kuin mädäntynyt kala. Siksi en olisi niitä halunnut ottaakaan autooni, kuski kertoi Tampereen käräjäoikeudelle.

Alunperin paketit oli tarkoitus kuljettaa Nokialle asti. Kuljettaja ei tähän kuitenkaan suostunut.

Automatkan aikana Virpi ja Janne pitivät omaa showtaan. Kuljettajan mielestä he pitivät koko touhua hauskana. Ruumiin kuljettaja on myöntänyt pelänneensä.

– Kun olen nähnyt Janne Hyvösen uhkailevan muita ihmisiä, tiedän, että minunkin on syytä pelätä.

”Tein kylmäkallen”

Virpi Butt, Janne Hyvönen ja Kari Pekka Anttonen viettivät viimeisen illan ravintola Sputnikissa. Se oli heidän kantapaikkansa. Kyseisen ravintolan järjestyksenvalvoja tuntee heistä jokaisen.

– Anttonen oli rauhallinen kaveri. Hän oli usein kohtuullisessa humalassa. Kerran pari nukahti baaritiskillekin.

– Virpi Butt yleensä uskoi kun hänelle sanoi. Yleensä hänen kanssaan ei ollut ongelmia. Joskus tosin ilmeni pientä väkivallan alkua. Hän käyttäytyi kuitenkin melko väkivaltaisesti.

Virpin, Jannen ja Kari Pekan viimeinen ilta ravintola Sputnikissa oli varsin kostea.

– Lopulta Anttonen lähti näiden kahden kanssa puoliksi kantamalla ulos.

Myöhemmin Virpi Butt sanoi ravintolassa, että hän pystyisi tuomaan ruumiinosia näytille, järjestyksenvalvoja selvitti oikeudessa.

Eräs Janne Hyvösen kaveri puolestaan todisti oikeudessa saaneensa keväällä 2002 HYvin erikoisen puhelinsoiton. Siinä Janne kertoi ”tehneensä kylmäkallen” ja tarvitsevansa pakettiautoa.

– Janne sanoi, että hänellä on kädet ihan verillä ja ruumis makaa kylpyhuoneessa, Janne Hyvösen kaveri muisteli.

Eräs toinen Hyvösen kaveri sai myös puhelinsoiton.

– Olen tuntenut Hyvösen alaasteelta alkaen, olemme luokkakavereita. Reilu vuosi sitten tuli puhelinsoitto, jonka perusteella ajattelin, että hän puhuu aika outoja. Hyvönen sanoi, että hänellä on joitakin muovipusseja, mutta minun ei tarvitse tietää mitä niissä on. Lopetin sen puhelun nopeasti siihen paikkaan. Janne sanoi hakanneensa jonkun tosi pahasti ja olevansa itsekin veressä. Hän kertoi hakanneensa niin, että pää on melkein irti. Lopulta hän kuittasi kaiken pilaksi.

”Saa katsoa jos kantti kestää”

Johtava kihlakunnansyyttäjä Jouko Nurminen myöntää, ettei ole pitkän uransa aikana vielä kertaakaan ennen törmännyt yhtä karmeaan henkirikokseen kuin nyt.

Näihin paloittelumurhiin liittyy kuvottavia asioita. Yhtenä osana oikeudenkäynnissäkin näytteli pelko. Virpi Buttia ja Janne Hyvöstä pelätään, koska heitä pidetään äärimmäisen vaarallisina. Eräs todistaja suostui käräjäsaliin vain sillä ehdolla, että Butt ja Hyvönen poistetiin hänen todistamisensa ajaksi. Nainen oli silmin nähden järkyttynyt.

– Tunnen sekä Virpi Buttin että Janne Hyvösen. Keväällä 2002 sain Virpiltä omituisen puhelinsoiton. Menin Virpin asunnolle, jossa Janne sanoi, että ”vessaan saa katsoa jos kantti kestää”. Menin samantien Virpin luo keittiöön. Hän kääntyi minua kohti iso veitsi kädessään. Sitten näin aidon näköisen pään hellan vieressä. Sain hysteerisen kohtauksen!

– Näin päästä hiukset ja sen, että se oli tasaisesti katkaistu. Juoksin samantien eteiseen, jolloin minulle sanottiin, että kyse on tsoukista. Lähdin asunnolta ja ajattelin, että kysymys oli nuken päästä, nainen totesi.

Oikeudenkäynnissä paljastui erittäin raakoja yksityiskohtia.

Virpi soitti asunnolta poistuneen naisen perään ja pyyteli käymään. Virpi sanoi laittavansa kyljyksiä…

Syytetyt saivat esittää todistajalle vielä kysymyksiä. He ihmettelivät muun muassa sitä, miksei todistaja ottanut yhteyttä poliisiin.

– Entinen poikaystäväni uskotteli mulle, että se oli nukke, todistaja kertoi.

Virpi Butt ehti uhkailla myös vuokranantajaansa, jolla oli suuria vaikeuksia saada nainen ulos asunnosta. Häädön jälkeen asunnon todettiin olevan erittäin huonossa kunnossa. Se oli niin likainen, että lattiakin oli pestävä kolmeen kertaan.

– Häädön jälkeen joku lähetti minulle tekstiviestin: ”Murskaan sinunkin pääsi!” Yhdistin viestin Virpi Buttiin.

Onnettomuus oli tavata Virpi Butt

Viime juhannusyönä sattui toinenkin paloittelumurha, nyt Pirkkalassa. Poliisi aloitti massiivisen operaation sen jälkeen kun asunnossa ollut nainen teki murhasta ilmoituksen.

Johtavan kihlakunnansyyttäjän, Jouko Nurmisenkin mielestä poliisin ajoitus oli hyvä.

– Poliisi meni asunnolle heti yöllä. Tekijät olivat väsyneinä. Virpi Butt puhui aika paljon ja sen perusteella poliisi pääsi heti etsimään ruumista.

Poliisi meni myös tekemään tutkimuksia uhrin asunnolle, joka oli ollut henkirikoksen tapahtumapaikkana. Eteisestä löytyi vielä veriroiskeita ja sellaisia jälkiä, että verta oli siivottu pois.

Rautatienkadun roskiksesta löytyi kaksi irrotettua kättä. Pirkankadun roskiksesta löytyi lisää ruumiinosia.

– Myös Arto Malinen oli nuori työssäkäyvä mies. Iältään hän oli 26-vuotias. Hän oli asunut Tampereen seudulla kolmisen vuotta, syyttäjä Jouko Nurminen selvitti.

Malinenkin päätti juhlia juhannusta. Hän aloitti jo torstaina lähtemällä kotoaan Pirkkalan Kreetankujalta Tampereen keskustaan.

– Hänen onnettomuutensa oli se, että hän tapasi illan aikana Virpi Buttin, syyttäjä Nurminen totesi.

Virpi Butt puolestaan oli lähtenyt hakemaan juhannusviinoja ja jäänyt sille tielleen. Hyvösen tehtäväksi jäi jäädä hoitamaan Virpin 3-vuotiasta lasta.

Ravintolassa tuli valomerkki kello 03.30. Sen jälkeen Virpi poistui uhrin kanssa ja maksoi Tampere-Pirkkala -välisen taksimaksun. Pirkkalaan saavuttiin kello 04.08. Tämän jälkeen Malinen ja Butt viettivät yön Malisen asunnolla.

Tuli seuraava päivä. Malinen ja Butt siirtyivät asunnolta muualle, Buttin erään kaverin luokse. Ryyppäämistä jatkettiin ravintolassa. Malinen alkoi olla vahvasti humalassa, mutta tunnelma oli kaikin puolin leppoisa.

Malinen surmattiin hänen omassa asunnossaan Pirkkalan Kreetankujalla.

Ravintolasta jouduttiin yllättäen poistumaan, koska ilmeni, että Virpi Buttilla oli sinne porttikielto. Seurue siirtyi keskustaan, jossa porukkaan liittyi nuori mies, joka halusi ostaa marihuanaa.

Siinä vaiheessa Virpi sanoi: ”Maliselta voisi kukkaa löytyä.”

Seurueeseen kuului Virpi Butt, Malinen, huumeita etsiskelevä nuorimies ja nainen nimeltä Maria. He kaikki lähtivät Kreetankujalle Pirkkalaan. Malinen ei ollut ainakaan tuossa vaiheessa yhtään riitaisa, pikemminkin päinvastoin.

Automatkan aikana Malinen nukahteli välillä ja Virpi Butt yritti herätellä häntä, syyttäjä Jouko Nurmisen mielestä melko väkivaltaisesti. Huumeen haussa ollut nuorimies antoi Virpille yhden diapam -tabletin, jotta tämä edes hieman rauhoittuisi.

Uhrin puukko muistoksi

Kun asunnolle saavuttiin, sieltä ei mitään amfetamiinia löytynytkään. Tästä huume-erän perässä tullut nuorimies hermostui. Hän katsoi tulleensa huijatuksi ja vaati rahaa taksiin, koska oli turhaan tullut Pirkkalaan.

Virpi Butt asettui miehen puolelle. Ilmeisesti Malinen ehdotti, että Virpi Butt ja huumeostaja poistuisivat asunnosta. Tämän jälkeen syntyi nahistelua, joka johti Malisen pahoinpitelyyn. Yhtäkkiä Malinen makasikin sikiöasennossa lattialla pyytämässä, että hänelle soitettaisiin ambulanssi.

Malisessa oli lukuisa määrä mustelmia ja ruhjehaavoja. Sitten Virpi haki keittiöstä veitsen ja pisti sillä Malista selkään. Virpi puukotti Malista yli 10 kertaa. Jossakin vaiheessa Virpi soitti Janne Hyvöselle, joka lupasi tulla paikalle. Tämän jälkeen Virpi raahasi uhrin kylpyhuoneeseen ja iski tähän lisää veitsellä.

Lopulta Virpi nosti uhrin pään lavuaariin ja veti tältä kurkun auki. Murhan jälkeen Virpin piti järjestää lapselleen hoitaja.

Sellainen löytyikin Mariasta, joka oli myös ollut asunnolla järkyttävien tapahtumien aikana.

– Virpi Butt ja Janne Hyvönen paloittelivat Malisen. Paloittelutyö kävi tottuneen nopeasti, syyttäjä Jouko Nurminen kertoi oikeudessa.

Tällä kertaa Virpi Butt ei ottanut uhrin päätä ”voiton merkiksi” itselleen. Uhrilta kuitenkin varastettiin rahaa sekä upseerikoulun aikainen puukko.

Syyttäjä Nurmisen mukaan Virpi otti puukon itselleen ikään kuin muistoksi Malisen tappamisesta.

Kahvaa myöten

Virpi Buttin mukaan hän puuttui asunnolla nahisteluun siinä vaiheessa kun Malinen piti nuorenmiehen päätä niskalenkkiotteessa ja iski tätä seinään. Sen jälkeen Virpi löysi jostain Fiskarsin pitkäteräisen veitsen. Hän lähestyi veitsi kädessään tappelupukareita tarkoituksenaan lopettaa yhteenotto.

Ensimmäinen isku meni kahvaa myöten. Malinen vetäisi itse veitsen pois ja kaatui muutaman askeleen jälkeen mahalleen lattialle. Virpi sanoo menneensä jonkinlaiseen sokkiin ja löi siksi uhria useita kertoja selkään.

Mutta miksi Virpi Butt soitti Janne Hyvöselle surmaamisen jälkeen? Siksi, että Virpi luotti Janneen sataprosenttisesti. Janne Hyvönen tuli Virpin avuksi ja toi mukanaan paloitteluun sopivia välineitäkin.

Kaikesta raakuudestaan huolimatta Virpi Butt on sitä mieltä, ettei Malisen surmaamisessa ole osoitettu julmuutta. Malisen surmaamista ja kuolemaa ei pitkitetty eikä uhri näin ollen kärsinyt.

Mainittakoon, että uhrin pään yli yritettiin ajaa autolla erään yrityksen pihamaalla. Tämä ei kuitenkaan ottanut onnistuakseen,sillä pää luiskahti aina sivuun.

”Paloittelussa pidettiin välillä kaljatauko”

Virpi Butt suhtautui oikeudessa melko huolettomasti ja välinpitämättömästi siihen mitä oli tapahtunut. Näin hän kertoi tapahtumista:

– Sain jostain puukon käteeni. Puukko sitten upposi sen selkään, varmaan kahvaa myöten. Se otti itse puukon pois ja lyyhistyi siihen lattialle. Huumeita hakemaan tullut mies sanoi lähtevänsä pois. Kysyin, ootko joku vasikka. Kiisti olevansa.

– Malisella oli hirveä reikä selässä ja siitä tuli mustaa verta. Sain hyvän raivarin. Tärisin hysteerisenä ja löin usean kerran uudestaan selän yläosaan. Sitä en muista kuinka se oli sinne vessaan mennyt. Löin puukolla sielläkin. Sit menin olohuoneeseen. Laitoin oven kiinni kun sieltä kuului vielä hengityksen ääniä, Virpi muisteli.

-

Johtava kihlakunnansyyttäjä Jouko Nurminen myönsi, ettei hän ole törmännyt vastaavaan tapaukseen pitkäaikaisen uransa aikana.

Virpi kuvaili Malista ”ihan mukavaksi tyypiksi”.

Entä kuinka ruumiin paloittelu tapahtui?

– Riisuttiin vaatteet pois ensimmäisenä. Sitten alettiin paloitella. Janne aloitti pään sahaamisella irti. Sisäelimet laitettiin muovipussiin. Pienemmät sisäelimet pantiin ämpäriin ja vessanpyttyyn etteivät ala haista.

Syyttäjä: Oliko paloittelussa jotain ongelmia?

– Onhan se kauheaa ruveta ihmistä paloittelemaan.

Syyttäjä: Pidittekö taukoja?

– Hyvin vähän. Mitä nyt kaljapulloja välillä avattiin. Minä join siideriä.

Virpi Butt on kiistänyt jyrkästi, että kukaan olisi potkinut Malista. Uhrissa silti oli mustelmia, mutta Virpin mielestä ne saattoivat tulla jostakin muualtakin.

Hormoneja Virpi myöntää käyttäneensä, mutta siitä on aikaa jo yli 10 vuotta.

Syyttäjä: Mihin tarkoitukseen käytit hormoneja?

– En ainakaan itseäni rauhoittaakseni. Harrastin kehonrakennusta ja käytin niitä (hormoneja) lihasteni kasvattamiseen.

”Mikä juhannus!”

Asunnossa tekoaikaan ollut nainen on väittänyt, että Virpi olisi uhannut tappaa hänetkin.

– No en ole uhannut tappaa, Virpi Butt parahti oikeudenkäynnissä.

Virpi totesi, ettei hän Malisenkaan osalta tehnyt missään vaiheessa päätöstä tappamisesta.

– Niin vain kävi, Virpi sanoi.

Kun Virpi tekonsa jälkeen soitti Janne Hyvöselle, Janne totesi Virpille: ”Voi vittu mikä juhannus!”

– Sanoin Hyvöselle, että olen tappanut yhden jätkän.

Oikeudessa kysyttiin Virpiltä, miksi hän soitti juuri Hyvöselle.

– En kai mä äidillekään voinut soittaa, Virpi Butt vastasi nauraen ja jatkoi…

– No kun tiesin Hyvösen ennenkin laittaneen ruumiin pätkiksi ja että häneen voi luottaa. Kävihän se aiempikin tapaus niin näppärästi, Virpi Butt lausui.

Kesken oikeudenkäynnin yksi henkilö jouduttiin poistamaan syyttäjän vaatimuksesta. Nuori mies oli osoitellut yhdelle syytetyistä käsimerkein viestejä.

Pyynnöstä huolimatta mies ei heti meinannut lähteä, joten poliisi nousi seisomaan vahvistaakseen kehotusta ja lopulta hän poistui salista sanoen: ”Eikö täällä saa sormiaan liikuttaa…”

Johtavan kihlakunnansyyttäjän Jouko Nurmisen mielestä Virpi Butt antoi oikeudenkäynnissä sellaisia vastauksia, jotka auttaisivat muita vastaajia. Virpin ja Jannen lisäksi syytettyinä oli kaksi nuorta miestä.

Virpi Butt ja hänen puolustusasianajajansa Anne Harsia.

Heistä toinen toimi autonkuljettajana kun ruumiita kuskattiin roskiksiin ja toinen oli se huumeita etsiskellyt mies, joka ajautui Malisen asunnolla riitaan. Häntä syytettiin käräjillä siksi, koska ei tehnyt asunnolta poistuttuaan viranomaisille minkäänlaista ilmoitusta törkeästä rikoksesta.

Virpi Butt väitti oikeudessa, että hänen veitsellä lyömisensä kestivät vain alle minuutin. Syyttäjä Jouko Nurminen ei tätä uskonut.

– Se on täysin mahdottomuus. Hän teki 13 iskua, joista osa oli syviä. Uhria raahattiin ja välissä on käyty keskusteluja. Ei sellaista ehdi alle minuutissa tehdä, syyttäjä Nurminen painotti.

”Tapan jos vasikoit”

Koko julma henkirikos sai alkunsa siis siitä kun nuorimies lähti seurueen mukaan aikeissa ostaa huumeita Maliselta. Virpi Butt, Janne Hyvönen, Maria ja huumemies Junnu (nimi muutettu) lähtivät kaikki Malisen asunnolle. Matkan aikana Malinen yritti lähennellä Virpiä, mutta Virpi ei ollut kiinnostunut.

– Asunnolla Maria otti viinapullon ja siihen Malinen totesi: ”Älä juo kaikkia minun juhannusviinojani”, Junnu muisteli.

-

”Junnu” oli mennyt Malisen asunnolle siinä toivossa, että siellä olisi huumeita. Riita alkoi, kun mitään aineita ei löytynyt. Junnun edessä kävelee hänen asianajajansa Kaarle Gummerus.

– Malinen tuli välillä minua kohti, mutta tytöt tulivat väliin. Maria hörppi ja hörppi sitä viinaa. Välillä Malinen pyysi anteeksi kun oli antanut mulle tulitikkurasian jossa oli tulitikkuja (eikä huumeita). Malinen vakuutti, että kyllä hänellä jossakin huumeita on. Malinen oli kuitenkin niin humalassa, että välillä se makasi eteisessä.

– Kysyin voisko joku viedä mut täältä pois. Vaadin taksimaksua, koska olin tullut asunnolle turhaan. Sainkin 20 euroa ja kun käänsin selän, Malinen kävi suoraan kurkkuun kiinni, kuristi ja sitten kuului: ”Ai vittu jokin pisti, ai vittu polttaa!” Sen jälkeen sanoin, että mä lähden.

Virpi oli tuolloin kiihtyneessä tilassa. Mariakin sanoi lähtevänsä, mutta Virpi esti sen. Minut hän päästi, mutta sanoi vielä, että ”tapan sut jos vasikoit”.

Menin ulos enkä tiennyt yhtään missä olin. Kävelin kiihtyneessä tiassa ja mietin mistä löytäisi soitteen että voisin tilata taksin, Junnu kertoi.

Junnulta tiedusteltiin oikeudessa iksi hän poliisikuulustelussa utteli ihan höpöjä.

– Minä pelkäsin, nuorimies astasi.

Pelko oli miehen mukaan yynä siihenkin, ettei hän soittanut Maliselle apua.

– En ollut aiemmin nähnyt Virpiä sellaisessa tilassa. Pelkäsin oman henkeni puolesta Hetken kävi mielessä, että joku lähtee asunnosta perääni kun sieltä lähdin.

Virpi Butt huuteli kesken oikeudenkäynnin jotain, jolloin syyttäjä Jouko Nurminen tokaisi:

”Pitäisikö meidän tuo Virpi Buttkin poistaa kohta salista?”

Tähän Virpi totesi: ”Voin lähteä kävelemään…” Virpiä ei salista poistettu.

”Toimin kuin kone”

Janne Hyvönen siis sai puhelinsoiton Virpiltä. Janne ei ollut aluksi uskoa, että Virpikin on tappanut miehen.

– Menin puhelinsoitosta lukkoon. Minulla meni pakka sekaisin…

– Sanoin, että mä voin tulla mukaan ja auttaa ruumiin hävittämisessä. Lupasin samalla tulla hoitamaan Virpin pikkumuksua. Kun pääsin paikalle, Malinen oli jo kuollut. Sitten aloimme pilkkoa sitä. Virpi leikkasi ensin pään irti ja mä aloin leikata muuta kroppaa. Sit lähdettiin kuskaamaan sitä ja heitettiin palat roskiin.

Hyvösen mentyä asunnolle Malinen makasi osittain suihkualtaan päällä.

– Sillä oli peitto päällä, Hyvönen muisteli.

Hyvönen kertoi paloitteluoperaatiosta kuin jostakin tavallisesta työsuorituksesta.

– Kun mulle tuli kova hiki, Virpi tuli auttamaan. Välillä pidettiin tupakka- ja kaljataukoja. Ruumis laitettiin palasiksi vähän niinkuin liukuhihnaperiaatteella.

– Virpi sahasi pään ja myös minä tulin palasteluun mukaan. Sahasin vasemman käden, mutta oikean käden sahauksessa Virpi vähän avusti.

– Virpi laittoi sisäelimiä pönttöön sitä mukaa kun niitä annoin. Ennen kuin ruumiinpalat paketoitiin niitä suihkutettiin vedellä. Hyvönen kertoi oikeudelle, ettei hän tuntenut paloittelun aikana mitään.

– Toimin kuin kone, hän totesi. Kun Janne Hyvöseltä kysyttiin mikä ajatus oli siinä, että hän leikkasi sormenpäät, vastauksessa viitattiin Alibi-lehteen.

– Sormenpäät leikattiin ettei tunnista. Olen joskus lukenut Alibista, että nahat vedetään sormista.

Virpi hioi puukkoa…

Oikeuteen saapui todistajaksi nainen, joka oli ollut tapahtumien aikana Malisen asunnossa. Ennen kuin Maria tuli saliin todistamaan, Virpi Butt, Janne Hyvönen ja Junnu (Malisen asunnolle huumeita ostamaan mennyt mies) poistettiin. Myös Marialla oli selviä pelkotiloja varsinkin Virpi Buttin takia.

– Minun on ollut hyvin vaikea muistaa tapahtumien oikeaa kulkua syvän järkytykseni takia.

Kun porukka oli matkalla Pirkkalaan, Malinen oli Mariankin muistikuvien mukaan aika humalassa. Maria totesi oikeudelle, ettei Malinen meinannut muistaa missä asuu.

– Tästä Virpi hermostui, pysäytti auton ja ilmeisesti löi. Malinen yritti jossakin vaiheessa suukotella Virpiä, mutta Virpi sanoi ”yök”.

Malisen asunnolle ei meinattu millään löytää. Lopulta sinne kuitenkin päästiin ja kaikki oli taas hetken rauhallista. Virpi teki itselleen ja Marialle voileipiäkin.

– Ja sitten tehtiin paukut. Sit alettiin puhua jostain kukasta. Käsitin sen huumeeksi. Junnun piti ostaa sitä Maliselta, mutta mitään ”kukkaa” ei löytynyt. Välillä Malinen toi jonkun tulitikkuaskin, mutta Virpi otti sen.

Sitten Junnu hermostui ja alkoi käsirysy hänen ja Malisen välillä. Virpi meni väliin ja tilanne laukesi.

– Malinen sanoi menevänsä vessaan. Istuin olohuoneessa kun näin Virpin huitovan kauheasti. Näin Malisen menevän vessaa kohti ja jonkin ajan kuluttua sieltä kuului jokin ääni.

– Huomasin Virpillä puukon. Hän hioi sitä hellaa vasten. Tässä vaiheessa Virpi uhosi, että kohta tulee ruumis.

Malisen ollessa eteisessä Maria meni keittiöön tekemään uutta paukkua.

– Kun palasin takaisin, Malinen makasi sikiöasennossa hyvin pienessä kasassa. Luulin, että Junnu oli häntä potkinut. Malinen pyysi lattialta, että hänelle soitettaisiin ambulanssi.

Sitä ei kuitenkaan kukaan soittanut, koska Virpi kielsi. Maria meni välillä käymään vessassa. Tuossa vaiheessa Junnu sanoi: ”Minä en jää katsomaan tätä loppuun!”

– Tullessani vessasta Junnua ei enää näkynyt, mutta Malinen makasi lattialla, Virpi seisoi hajareisin Malisen reisien kohdalla, piti kaksin käsin verisestä puukosta kiinni ja hoki: ”Voi vittu mitä menin tekemään!”

Oikeudenkäyntiin saapui myös yleisöä.

Maria yritti laittaa kenkiään jalkaan.

– Aioin lähteä pois, mutta Virpi sanoi: ”Sä et lähde minnekään!”

Maria meni taas keittiöön. Jonkin ajan päästä Malinen yritti vielä raahautua eteenpäin.

– Hän lupasi, ettei vasikoi, Maria kertoi tapahtumista oikeuden jäsenille.

Maria muistaa, että jossakin vaiheessa puhelin soi ja sillä myös soitettiin jonnekin. Tällöin Virpi Butt kävi keskusteluja Janne Hyvösen kanssa.

Myöhemmin Maria kuuli vessasta puukolla iskemisen ääniä.

– Istuin vain paikoillani ja ajattelin, ettei tämä voi olla totta, Maria kauhisteli oikeudessa.

Vessasta tultuaan Maria havaitsi Malisen selässä kaksi veitsellä ai heutettua reikää.

Lopulta Virpi vaati, että Maria lähtee hoitamaan hänen lastaan.

– Lähdin kauhealla kiireellä pois. Pelkäsin oman henkeni puolesta. Virpi vaati vaikenemaan. Hän sanoi, että jos puhun, minulle kävisi samalla tavalla!

Kun Maria pääsi Virpin asunnolle, siellä oli vastassa mies, joka osallistui jätesäkkien hävittämiseen.

– Jäin sen pojan kanssa (Virpin lapsi) ja yritin olla normaalisti. Sitten pyysin poikaa laittamaan kengät jalkaan. Lähdimme yhdessä mun kotiin juoksujalkaa. Soitin Virpille ilmoittaakseni missä olemme. Hän totesi siihen: ”Jos vielä kerrankin soitat, ammun sut!”

Maria ei heti uskaltanut ilmoittaa tapauksesta poliisille. Muutamalle kaverilleen hän tosin mainitsi asiasta, mutta kukaan ei tuntunut uskovan.

-

Raakoja murhia käsiteltiin Tampereen käräjäoikeudessa kolmen päivän ajan.

– Mulle sanottiin, että hanki oma elämä – sä luet liian paljon Alibia, Maria kertoi käräjäoikeudelle.

”Minulla on valta!”

Tampereen ja Pirkkalan paloittelumurhat tulevat ilman muuta jäämään suomalaiseen rikoshistoriaan. Kyse on julmimmasta mahdollisesta väkivallanteosta.

Kari Pekka Anttosen surma tapahtui Virpi Buttin kotona, jossa aikalla oli myös kaksi Virpin laikäistä lasta. Nuorin, vain 2-vuden ikäinen poikalapsi nukkui pinnasängyssä samassa huoneessa, jossa Anttonen surmattiin. 16-vuotias poika nukkui vaatehuoneessa, mutta kävi välillä katsomassa mitä huoneessa tapahtuu ja näki myös ruumiin.

Yhtenä erikoisuutena voidaan pitää sitäkin, että Janne Hyvönen esiintyi oikeudessa parin päivän ajan uhrin vaatteissa.

Virpi Buttia kuvailtiin oikeudessa miestenvihaajaksi. Hänen väkivaltaisuutensa on aina kohdistunut pääasiassa miehiin. Erään silminnäkijän mukaan ”Virpi heitteli jätkiä pitkin seiniä!” Janne Hyvönen tunsi tekonsa jälkeen olonsa jopa hyväksi.

– Minulle tuli tunne siitä, että tämän jälkeen kukaan ei mahda minulle mitään. Minulla on valta tehdä kropalle mitä tahansa.
Voin vaikka syödä sen, Hyvönen selitteli.

Virpi Butt ja Janne Hyvönen kiistivät murhat, mutta myönsivät tapot. Molempien päätekijöiden osalta pyydettiin mielentilatutkimusta, johon Tampereen käräjäoikeus luonnollisesti suostui. Asian käsittely jatkuu ensi keväänä.


Artikkeli on julkaistu Alibin numerossa 10/2003

Teksti:Teksti ja kuvat: Mika Lahtonen