Epäily: Suomalaisrikollinen pyöritti vankilasta käsin ”historiallisen mittavaa” huumekauppaa

Kaakkois-Suomen poliisi on tiedottanut huumeiden maahantuontikokonaisuuteen liittyvän tutkinnan olevan heidän osaltaan loppusuoralla. Virkavalta kuvailee epäiltyä rikosvyyhtiä historiallisesti mittavaksi.

Järjestelmällisesti johdettu toiminta paljastui lopullisesti kansainvälisen FBI-johtoisen operaatio Greenlightin aikana. Suomessa huumevyyhtiä on selvittänyt Kaakkois-Suomen poliisilaitos yhdessä KRP:n sekä muiden poliisilaitosten kanssa.

Huumeiden maahantuonnista ja levityksestä Suomessa epäillään Kouvolan ja Lahden seudulla vaikuttanutta järjestäytynyttä rikollisryhmää. Kaakkois-Suomen poliisin esitutkintapöytäkirjassa syyttäjälle toimitetaan 11 henkilön rikosepäilyt.

Syyteharkintaan siirtyvät huumausainerikokset ovat tapahtuneet vuosien 2020 ja 2021 aikana. Yksi organisaation epäillyistä johtohahmoista on istunut koko toiminnan ajan vankilassa. Hän oli saanut tuomion törkeästä huumausainerikoksesta.

Miehen sellistä löytyi salattuun viestintään käytettävä SkyECC-puhelin. Poliisi sai piilotetun puhelimen haltuunsa yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Puhelimen epäillään olleen vangin käytössä useita kuukausia.

Kaakkois-Suomen epäiltyjen tutkinnassa on selvitetty noin 13 kilon kokaiinin, 190 kilon amfetamiinin ja 461 kilon marihuanan levitystä Suomeen.

Takavarikoitua on saatu noin 12 kiloa marihuanaa, 22 kiloa vahvaa amfetamiinia, 4000 ekstaasivalmistetta sekä pienempiä määriä muita huumausaineita. Käteistä rahaa poliisi on saanut haltuunsa 260 000 euroa.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: huumausainerikos, huume, Kouvola, Lahti, maahantuonti