Jaana Kavonius puhumassa Espoossa syksyllä 2021

Erikoinen oikeustapaus: Totuuspuolueen Kavonius vaatii hovioikeutta kumoamaan vangitsemisen!

Helsingin hovioikeudelle jätetyssä kantelussa perustellaan puoluejohtaja Jaana Kavoniuksen haluttomuutta vastata syytteisiin.

Alibi uutisoi viime viikolla Totuuspuolueen puheenjohtaja Jaana Kavoniuksen vangitsemisesta. Nyt Kavonius on jättänyt Helsingin hovioikeuteen kantelun avustajansa lupalakimies Lauri Saarelan välityksellä. Kantelussa vaaditaan kiireellistä käsittelyä vangitsemisasiassa.

Kavoniuksen mukaan häntä ei tule vangita, sillä häntä vastaan nostetuissa syytteissä on ollut kyse sananvapauden käyttämisestä, eikä kunnianloukkauksista, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä tai vainoamisesta, kuten syyttäjät ovat esittäneet.

– Suomessa Kavonius on erikoistunut paljastamaan yksityisen ja julkisen vallan väärinkäytöksiä, kantelussa kirjoitetaan.

Syyttäjät ovat täysin eri mieltä Kavoniuksen toiminnasta ja sen tarkoituksista.

– Kavonius on toiminnallaan ylittänyt räikeästi rajat, joita rikosoikeus asettaa sananvapaudelle. Kavoniuksen esittämien väitteiden tueksi olisi ollut tarpeellista esittää edes jotain näyttöä, mutta sellaista hän ei ole pystynyt osoittamaan, syyttäjät esittävät vastineessaan hovioikeudelle.

Syyttäjien mukaan Kavoniuksen tarkoituksena ei ole ollut väärinkäytösten paljastaminen ja he vaativat, että Kavoniuksen kantelu tulee hylätä.

– Hänen tarkoituksenaan on ollut loukata, halventaa ja vainota asianomistajia sekä muutenkin kohdistaa näihin väitteitä, jotka eivät ole pitäneet paikkaansa.

Asiakokonaisuus on laaja, ja se sisältää yli 40 epäiltyä rikosta, jotka ovat joiltain osin syyttäjien näkemyksen mukaan alkaneet jo vuonna 2018 ja jatkuneet näihin päiviin saakka. Alibin tietojen mukaan Kavoniuksen epäiltyjen rikosten uhrit ovat pääosin yksityishenkilöitä.

 ”Suomeen murhattavaksi”

Kavoniuksen avustajan allekirjoittamassa kantelussa verrataan hänen saamiaan syytteitä Venäjän, Kiinan, Iranin ja Turkin sanavapautta rajoittaviin toimiin, joiden tarkoituksena olisi yritys vaientaa Kavonius.

– Turkissa presidenttiä koskevien vitsien esittäjä voidaan vaientaa pitkillä vankeusrangaistuksilla, kantelussa esitetään.

Kavoniuksen rikosepäilyissä on Alibin tietojen mukaan kyse epäillysti loukkaavan tiedon levittämisestä ja julkaisemisesta erilaisilla alustoilla. Näitä materiaaleja on levitetty myös Totuuspuolueen sivuilla.

Kavonius vangittiin viikko sitten poissaolevana, koska katsottiin, että hän karttaa viranomaisia, poliisia ja haastemiestä. Lisäksi viranomaisille oli tullut tietoa, että Kavonius olisi jatkanut edelleen sosiaalisessa mediassa epäillysti loukkaavaa ja herjaavaa kirjoittelua.

Kavoniuksen avustajan näkemyksen mukaan jatkamisvaaran eliminointi tarkoittaa Suomen perustuslaissa kiellettyä ennakkosensuuria.

– Jaana Kavoniuksella on omien kokemustensa perusteella syytä epäillä, että syyttäjät haluavatkin hänet Suomeen vapautensa menettäneeksi, jotta hänet voidaan murhata samalla tavalla kuin tunnettu presidentti Putinin vastustaja väitettiin murhatuksi Venäjällä, avustaja Saarela kirjoittaa.

Kavoniuksen puolesta esitettiin jo Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa, että yhteiskunta olisi alkanut jahtaamaan rauhallista henkilöä, joka ei ollut millään tavoin vaaraksi.

Lääkäri karttamiskeinona

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ei vangitsemispäätöksessään pitänyt Kavoniuksen vangitsemista kohtuuttomana epäiltyjen rikosten törkeys ja niiden selvittämisen tärkeys huomioiden. Kavonius on vedonnut terveydentilaansa syynä olla menemättä kuulusteluihin, ja hän oli toimittanut lääkärinlausuntoja, joiden mukaan häntä uhkasi vakava terveyden vaara, jos hänet kuulusteltaisiin.

Syyttäjät esittivät, että lääkäriä ja tämän lausuntoja oli käytetty karttamisen apuna. Syyttäjät toivat esille vangitsemisoikeudenkäynnissä, että Kavonius ja kyseinen lääkäri olivat toimineet todistajina toistensa oikeudenkäynneissä aiemmin. Lääkärin sähköpostista oli lähetetty vastaavan sisältöisiä viestejä, mitä Kavoniuksen sähköpostista.

Helsingin hovioikeudelle toimitetun kantelun liitteenä esitetään valokuvia, joiden saatteessa Kavoniuksen kerrotaan joutuneen pahoinpidellyksi. Kuvat ovat vuodelta 2019. Kavonius on itse kertonut hakevansa turvapaikkaa Slovakiasta tai Unkarista.

– Valokuvien vammojen syntytavasta ei ole muuta selvitystä kuin Kavoniuksen väite, siten Kavonius ei ole hengenvaarassa Suomessa. Suomesta ei kenenkään tarvitse hakea turvapaikkaa toisesta Euroopan Unionin maasta, syyttäjät vastaavat väitteisiin.

On mahdollista, että Kavoniusta vaaditaan Suomeen luovutettavaksi, mikäli hänet tavoitetaan ulkomailta.

Uudessa kantelussa esitetään, että Totuuspuolue, Kavoniuksen omaiset ja ystävät ovat sitoutuneita ajamaan asianomistajasyytteitä murhasta jokaista kohtaan, joka myötävaikuttaa siihen, että Kavonius tuodaan Suomeen ja hänet täällä murhataan.

Kantelussa luonnehditaan kyseessä olevan samanlainen konstruktio, kuin mitä nähtiin Jari Aarnio murhaoikeudenkäynnissä, jossa entistä poliisipäällikköä syytettiin epävarsinaisena laiminlyöntirikoksensa tehdystä murhasta.

Helsingin hovioikeus antaa ratkaisun vangitsemisasiassa lähipäivinä.

Teksti:Alibin työryhmä
Avainsanat: Helsingin hovioikeus, Jaana Kavonius, Totuuspuolue