Helsingin poliisin ”Murharyhmä” sai Oikeustoimittajien Valokeila-palkinnon

Oikeustoimittajat ry:n julkisuuspalkinto, Valokeila, myönnettiin tänä vuonna Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosyksikölle.

Perusteluiden mukaan Helsingin rikospoliisin väkivaltayksikkö on tiedottanut vuonna 2009 sattuneista isoista rikostapahtumista asiallisesti ja kattavasti. Erityisesti tiedotuksen onnistumisina voidaan mainita kidnappausjuttu tilanteen ratkeamisen jälkeen, hoitajamurhat sekä useat paritusjutut.

Tiedotteet ovat olleet ymmärrettäviä ja riittävän laajoja. Tutkinnanjohtajilla on myös riittänyt kärsivällisyyttä vastata toimittajien lisäkysymyksiin. Esitutkintamateriaalien suhteen ei ole esiintynyt julkisuusongelmia.

Sumuverho lähdesuoja-toimikunnalle

Oikeustoimittajat ry on myöntänyt Sumuverho-palkinnon lähdesuojan romuttamista ehdottaneelle sisä- ja oikeusministeriön toimikunnalle. Palkinto myönnetään salailukulttuurin edistämisestä.

Oikeustoimittajien mukaan poliisin toimivaltuuksia pohtineen toimikunnan ehdottamat muutokset romuttaisivat käytännössä toimittajien lähdesuojan. Toteutuessaan ehdotus heikentäisi tiedotusvälineiden mahdollisuuksia tuoda yleisön tietoon täsmällistä tietoa yhteiskunnallisista epäkohdista. Ilman lähdesuojaa pimentoon olisivat jääneet esimerkiksi Soneran teleurkinta sekä Destiaan ja Patriaan liittyvät rikosepäilyt.

Teksti:Mika Lahtonen