Iäkäs pariskunta pyysi kotihoidolta apua – nainen löytyi kuolleena, mies henkihieverissä lattialla

Lounais-Suomen poliisi selvittää tapausta, jossa iäkkään pöytyäläispariskunnan epäillään tulleen vakavasti laiminlyödyksi. Reilun viikon yksinolon jälkeen toinen vanhuksista löytyi kotoaan menehtyneenä ja toinen hyvin huonokuntoisena.

Kyse on 76-vuotiaasta miehestä ja 87-vuotiaasta naisesta. Pariskunnalla ei ole ollut kotihoidon asiakkuutta, mutta mies oli hiljattain pyytänyt kotihoidosta apua kotona pärjäämiseen.

Avuntarve oli kotihoidon tiedossa, ja sieltä reagoitiinkin tilanteeseen käymällä akuutisti pariskunnan kotona useampaan otteeseen elokuun lopussa.

Sittemmin hoitajat eivät enää tavanneet pariskuntaa, vaikka kävivät oven takana ja yrittivät tavoittaa pariskuntaa puhelimitse.

Tutkitaan pelastustoiminnan laiminlyöntinä

Viimeisimmän kotikäynnin jälkeen ehti kulua yhdeksän päivää, kunnes kotihoito soitti hätänumeroon, ja poliisia pyydettiin käymään kohteessa.

Poliisin mennessä asuntoon nainen löytyi menehtyneenä. Mies oli hyvin heikossa tilassa makaamassa lattialla, ja hän on yhä sairaalahoidossa.

Poliisi selvittää tapausta pelastustoimen laiminlyöntinä, mutta rikosnimike saattaa vielä muuttua tai nimikkeitä voi tulla mahdollisesti lisää tutkinnan edetessä.

– Poliisi kuulee kotihoidon edustajia rikoksesta epäillyn asemassa. Poliisin tehtävänä on selvittää, olisiko terveydenhuollon edustajien pitänyt toimia toisin ja minkälainen vastuu heillä on pariskunnan kohtalosta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Valtteri Kemppi.

Tapauksen tutkinta on vielä alkuvaiheessa, eikä poliisi voi avata tapauksen yksityiskohtia tarkemmin.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: kotihoito, poliisi, Pöytyä