Kankaanpään seudun terroristiepäiltyjä seurattu jo kahden vuoden ajan

Pohjois-Satakunnassa hätkähdettiin tiistaina, kun pienten paikkakuntien asukkaat näkivät liikenteessä kaksi poliisin panssaroitua ajoneuvoa. Syy selvisi tänään, kun poliisi järjesti tiedotustilaisuuden. Viisi Kankaanpään seudulla asuvaa noin 25-vuotiasta miestä on vangittu Satakunnan käräjäoikeudessa terrorismirikoksista epäiltyinä. Tarkemmin ottaen miesjoukon epäillään suunnitelleen terroristista tekoa.

– Henkilöiden hallusta on löytynyt aineistoa, joka muuhun esitutkintamateriaaliin yhdistettynä vahvistaa käsitystä epäiltyjen radikalisoitumisesta ja antaa syyn epäillä heitä terrorismirikoksista, perustelee tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisista.

Poliisi kuvailee viiden miehen kokoonpanoa ”radikaaliin äärioikeistolaiseen ideologiaan perustuvaksi ryhmittymäksi”. Terrorismi määritellään toimintana, joka sisältää kansallisen lain tai kansainvälisen oikeuden vastaisia tekoja, väkivaltaa tai sillä uhkaamista ja levottomuuden tai pelon aiheuttamisen tavoittelua.

Vaikka miesten kiinniotto ja vangitseminen tuli asukkaille shokeeravana yllätyksenä, poliisit ovat tutkineet heidän liikkeitään jo kahden vuoden ajan. Joulukuussa vuonna 2019 miehiä epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta, ja heiltä takavarikoitiin kotietsintöjen yhteydessä huomattava määrä ampuma-aseita, patruunoja ja räjähteitä.

Miehet ovat sen jälkeen olleet poliisin tarkassa seurannassa. Muun muassa epäiltyjen tietotekniset laitteet ovat olleet tutkinnan kohteena. Lounais-Suomen poliisi on tehnyt esitutkinnan aikana tiivistä yhteistyötä Suojelupoliisin ja Europolin kanssa.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: epäilty, Kankaanpä, Pohjois-Satakunta, terrorismi, terroristi, vangittu