Kannuksen poliisi uhmasi julkisuuslakia

Kannuksen poliisi kieltäytyi ensin toimittamasta erään rikostapauksen esitutkintapöytäkirjoja, vaikka ne lähtökohtaisesti ovat julkisia.

Komisario antoi ohjeet?

Alibi tilasi Kokkolan käräjäoikeudessa käsitellyn rikosjutun esitutkintapöytäkirjan, mutta poliisin tutkintasihteeri kieltäytyi antamasta sitä perustellen julkisuusratkaisua sillä, ettei käräjäoikeuden tuomio ollut vielä lainvoimainen. Tutkintasihteerin mukaan komisario Ilkka Piispanen oli antanut tällaiset ohjeet.

Poliisissa tulkittiin virheellisesti

Asiakirjojen julkisuutta koskevien lakien mukaan esitutkintapöytäkirja on lähtökohtaisesti julkinen, kun asian käsittely tuomioistuimessa on alkanut. Tuomion lainvoimaisuudella ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.

”Tulevat kun tulevat”

Alibi vaati edelleen saada asiakirjat haltuunsa ja lopulta komisario Ilkka Piispanen lupasi ne.

– En yhtään tiedä milloin pöytäkirjat saatte, komisario Piispanen kuitenkin sanoi.

Salaaminen ministeriön tiedoksi

Alibin päätoimittaja Mika Lahtonen toteaa, ettei asiaa jätetä tähän.

– Tapaan perjantaina sisäasiainministeriön poliisiosaston edustajan, jonka jälkeen päätämme toimituksessa jatkotoimista, Lahtonen kertoo.

Ei ensimmäinen kerta

Julkisuuslakien uhmaaminen ei ollut Kannuksessa ensimmäinen kerta. Taannoin Kannuksen kunnantalolla pidetyn oikeudenkäynnin tauolla poliisipartio kielsi valokuvaamisen julkisella paikalla, vaikka kuvaaminen on lain mukaan sallittua. Kuvaaminen tapahtui kunnantalon parkkialueella.

Kannuksen poliisin palvelutoimisto kuuluu Kaustisen kihlakuntaan. Alibi ei tiistaina tavoittanut kihlakunnan poliisipäällikköä Ilkka Hylkilää.

 

 

Teksti: Alibi.fi