Karhu säilytti henkensä Koillismaalla

Talviuniltaan herännyt karhu joutui perjantai-illan ja lauantaipäivän aikana poromiesten laittoman jahdin kohteeksi Puolangan ja Pudasjärven raja-alueella Olvassuon luonnonsuojelualueen länsilaidalla. Viranomaiset onnistuivat kuitenkin keskeyttämään laittoman toiminnan lauantai-illan aikana ja karhu säilytti toistaiseksi henkensä vahingoittumattomana.

Karhun takaa-ajo alkoi Puolangan kunnan puolelta ja se päättyi Pudasjärvelle Olvassuon luonnonsuojelualueen
laitamille. Kaksi poromiestä ajoi takaa lumihangessa paennutta karhua kahdella moottorikelkalla metsästystarkoituksessa useita kymmeniä kilometrejä ennen kiinnijäämistä.  Toinen miehistä tavoitettiin maastosta ja toinen tieltä ehdittyään jo saada moottorikelkkansa pakettiauton kyytiin.

Miesten metsästyksessä käyttämät luvattomiksi osoittautuneet kiväärit löytyivät maastosta piilotettuina.  Toinen kivääreistä oli lyhennetty helposti kätkettäväksi taittoperäiseksi tappoaseeksi.

Pudasjärviset miehet ovat olleet pidätettyinä Kuusamon pääpoliisiasemalla ja he ovat tunnustaneet tekonsa.  Molempia miehiä epäillään tässä vaiheessa metsästysrikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja maastoliikennerikkomuksesta. Teossa käytetyt moottorikelkat on takavarikoitu.

Viranomaisten yhteiseen operaatioon osallistui poliisimiehiä Kainuun ja Koillismaan poliisilaitoksilta, rajamiehiä Kainuun Rajavartiostosta sekä metsähallituksen erätarkastajia.

Teksti:Mika Lahtonen