Lahtelaisravintolan epäillään teettäneen työntekijöillään 100 000 euron edestä töitä maksamatta

Hämeen poliisi on tänään tiedottanut saaneensa päätökseen työperäistä ihmiskauppaa koskevan esitutkinnan. Lahdessa sijaitsevan ravintolan epäillään teettäneen kahdella ulkomaalaistaustaisella työntekijällä töitä aamusta iltaan lähes joka päivä. Maksettu korvaus on esitutkinnan perusteella ollut aivan olematon työtunteihin nähden.

Toinen työntekijä on kertonut työsuhteensa kestäneen viiden kuukauden ajan. Tuona aikana hänellä olisi ollut vain yksi vapaapäivä. Toinen henkilö on selvittänyt olleensa töissä yli kuusitoista kuukautta, joihin olisi mahtunut ainoastaan yhdeksän vapaapäivää. Esitutkinnan perusteella työnantajalla olisi maksamatta toiselle työntekijälle 77 000 euron edestä palkkoja ja lisiä. Toisen kohdalla summa olisi 23 000 euroa.

Kumpikin työsuhde on ajoittunut vuosien 2016 ja 2018 väliseen aikaan. Työntekijöiden vuorot ovat esitutkinnan perusteella kestäneet keskimäärin kaksitoista tuntia. Vähäinen vapaa-aika on kulunut työnantajan kotona, sillä uhreilla ei ole ollut omaa asuntoa.

Esitutkinnan perusteella työantaja olisi onnistunut sortamaan uhreja, koska he eivät ole puhuneet suomea eivätkä ole olleet tietoisia oikeuksistaan. Työnantajan epäillään myös pelotelleen uhreja. Työperäisen ihmiskaupan lisäksi on tutkittu myös pahoinpitelyrikoksia.

Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan.

 

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: ihmiskauppa, Lahti, pahoinpitely, ravintola, syyteharkinta, työntekijä