Nyt töppäsi Espoon poliisi: Julkisten asiakirjojen toimittaminen takkuaa

Julkisten asiakirjojen tilaaminen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta on osoittautunut vaikeaksi. Nyt Alibin toimitus harkitsee kantelutoimia laillisuusvalvojalle. Alibin tiedustellessa julkisia asiakirjoja Espoon poliisitalolta ilmoitettiin epämääräisesti, ettei tiedetä voiko pöytäkirjoja toimittaa tiedotusvälineelle, ei tiedetä löytyykö esimiestä, eikä tiedetä millä aikataululla asiakirjapyyntöön vastataan.

Alibi esitti pyynnön julkisen esitutkintapöytäkirjan toimittamisesta tänään tiistaina Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle. Kyseessä on tuomioistuimessa jo käsitelty rikosasia, josta on tuomiokin annettu. Lain mukaan esitutkinta-aineisto on julkinen syytteen lukemisen jälkeen. Alibin tietojen mukaan tätä asiakirjaa ei ole julistettu salaiseksi.

Espoon poliisi ilmoitti puhelimitse, ettei tiedotusvälineille voida pöytäkirjaa noin vain luovuttaa. Tämä on totta, mutta yhtä lailla julkisuuslain mukaan se on luovutettava, ellei asiakirjaa ole määrätty salassa pidettäväksi.

Asiakirjojen julkisuus on ollut vaikea käsite Espoon poliisitalolla aiemminkin. Muutama kuukausi sitten esitutkintapöytäkirjan toimittaminen kesti useita viikkoja, vaikka asiakirja on toimitettava sen pyytäjälle viivytyksettä.

Pian tämän uutisen julkaisemisen jälkeen Espoon poliisi ilmoitti toimittavansa pyytämämme asiakirjat.

 

Teksti:Mika Lahtonen