Body-tagin alkuskriptit

Oikeusministeriö ojensi: Vaasan käräjäoikeus muutti tapojaan

Kiista ns. juttuluetteloiden toimittamisesta on ratkennut. Kyse oli Alibin esittämästä vaatimuksesta saada juttuluettelot sähköpostitse. Niiden toimittaminen perustuu julkisuuslakiin. Oikeusministeriö joutui ojentamaan Vaasan käräjäoikeutta, ja nyt kyseinen tuomioistuin on muuttanut menettelytapojaan.

Tiedotusvälineet käyttävät juttuluetteloita uutisseurantaan. Juttuluetteloista käy ilmi kunkin istunnon jutut. Niistä selviää syytetyn nimi ja rikosnimike, josta syytetään. Tuomioistuimilla on tapana toimittaa juttuluettelot sähköpostitse muutamaa päivää ennen istuntoa.

Vaasan käräjäoikeus kertoi aluksi, että oikeus lähettää juttuluettelot vain paikallisille tiedotusvälineille. Tämän jälkeen käräjäoikeus ei suostunut lähettämään juttuluetteloita muuten kuin faksin välityksellä. Alibin pyynnöstä oikeusministeriö puuttui asiaan, sillä käräjäoikeuden menettelytavat olivat julkisuuslain vastaisia.

Oikeusministeriö oli Vaasan käräjäoikeuteen yhteydessä viimeksi tänä aamuna, jonka jälkeen käräjäoikeus toimitti ensimmäiset juttuluettelonsa Alibin toimitukselle.

 

Teksti:Mika Lahtonen