Pankkikorttivarkaat iskevät pankkiautomaateilla – kohteena ikäihmiset

Varkaiden tekemien maksuvälinerikosten kirjo on loputon ja aina ilmaantuu uusia keinoja, joilla etenkin ikäihmisiä yritetään huijata ja harhauttaa.

– Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tänä vuonna tullut ainakin pari tapausta, joissa uhreja on lähestytty pankkiautomaateilla. Epäillyt tekijät ovat tarkkailleet automaateilla asioivia ikäihmisiä ensin kauempaa, hiipineet selän taakse kurkkiakseen pin -koodin ja tämän jälkeen napanneet pankkikortin ja sijoittaneet tilalle toisen kortin, jotta anastusta ei heti huomattaisi, kertoo rikosylikonstaapeli Janne Levälampi.

Uhrit ovat havainneet teon vasta kun tililtä on kadonnut rahaa tai ihmetelleet lompakkoon ilmestynyttä tuntemattomalle henkilölle kuuluvaa korttia.

Varkaat ovat taitavia ja häikäilemättömiä. Tällaisten rikosten uhriksi joutumista ei missään tapauksessa tule hävetä, vaan asiasta tulee välittömästi ilmoittaa soittamalla hätäkeskukseen.

– Mitä nopeammin tieto tulee poliisille, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on puuttua asiaan. Jos siis huomaat jonkun kurkkivan olkasi yli pankkiautomaatilla tai lompakkoosi on ilmestynyt sinulle kuulumaton pankkikortti, älä epäröi, vaan ilmoita asiasta viipymättä. Epäillyn tuntomerkit tai hänen mahdollisesti käyttämänsä auton rekisteritunnus ovat myös arvokasta tietoa, Levälampi kehottaa.

– Näissä tänä vuonna tietoomme tulleissa tapauksissa teko on onneksi jäänyt yrityksen asteelle asianomistajien valppauden ansiosta, mutta koskaan ei ole väärä hetki muistuttaa, että pankkiautomaateilla asioidessa kannattaa noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Myös omaisten ja läheisten tuki ja valistus omassa lähipiirissä oleville ikäihmisille on tärkeää, sanoo Levälampi.

Teksti: mikalahtonen