Pohjois-Karjalan poliisi ottaa käyttöön etälamauttimen

Pohjois-Karjalan poliisi ilmoittaa ottavansa käyttöön sähköisen etälamauttimen.

Tällainen on poliisin kantama etälamautin. (Kuva Poliisi)

Lamauttaa lihaksiston toiminnan

Suomessa on poliisin käytössä ollut etälamauttimia vuodesta 2000 lähtien. Etälamautin lamauttaa tahdonalaisen lihaksiston toiminnan, mutta ei vaikuta autonomiseen hermostoon tai sydämen toimintaan. Etälamautin tehoaa kaikkiin ihmisiin riippumatta humala- tai mielentilasta. 

Kehoon 1200 volttia

Etälamautin on pistoolin näköinen laite, jota on oikeutettu kantamaan ja käyttämään laitteeseen koulutettu poliisi. Lamautinta käytetään koskettamalla tai ampumalla ohuen sähköjohdon päässä oleva nuoli kohdehenkilöön. Lamauttimessa on 50 000 voltin jännite ja 2,1 mA:n virta. Kehoon siirtyvä jännite on 1200 volttia.  

Tehokkaaksi todettu

Poliisin mukaan etälamauttimella on kyetty välttämään useita tilanteita, joissa muuten olisi ollut pakko käyttää ampuma-asetta. Maailmalla etälamauttimet ovat aiheuttaneet kohdehenkilöiden menehtymisiä. Suomessa ei vastaavia tilanteita ole sattunut. Erilaisia lamauttimia on tavattu myös rikollisten hallusta.

Onko etälamautin sopiva ase poliisille? Kommentoi!

 

 

Teksti: Alibi.fi

Kommentit

voihan siihen toki mennä pampunkin kanssa väliin, jos ja kun on viilto/pisto suojat päällä. neljä iskua oikeisiin paikkoihin pitäisi pudottaa hellästi.

kyllä on hyvä lisä varuste! jos mieheen ei tehoa puhe ja huitoo veitsellä ilmaa uhitellen niin pallinkarvat kiharalle vaan 🙂

tuskin. jos tulee ampumavälikohtaus, niin en itse kyttänä menisi tuollainen lelu kädessä pidätykseen.