Poliisi tutkii kotihoidon laiminlyöntiä: Kukaan ei käynyt, 87-vuotias nainen kuoli ja omaishoitajamies löytyi huonossa kunnossa!

Lounais-Suomen poliisi jatkaa syyskuussa Pöytyällä tapahtuneen iäkkään pariskunnan mahdollista laiminlyöntiä. Esitutkinnan on määrä valmistua syksyllä.

Kyse on syyskuussa Pöytyällä ilmi tulleesta tapauksesta, jossa 87-vuotiaan naisen ja hänen omaishoitajanaan toimineen 76-vuotiaan miehen epäillään tulleen vakavasti laiminlyödyksi.

Pariskunnalla ei ollut kotihoidon asiakkuutta, mutta heidän avuntarpeensa oli tunnistettu, ja kotihoito oli käynyt akuutisti heidän luonaan.

Kotihoidon viimeisen käynnin jälkeen ehti kulua kymmenen päivää, kun kukaan ei tavoittanut pariskuntaa – ei ovella käymällä, eikä soittamalla.

Kun poliisi hälytettiin paikalle 7. syyskuuta, nainen löytyi kotoaan menehtyneenä ja mies hyvin huonokuntoisena.

Rikosoikeudellista arviointia

Poliisi käynnisti asiassa esitutkinnan.

– Tapausta on tutkittu pelastustoiminnan laiminlyöntinä, ja epäillyn asemassa on ollut neljä kotihoidon edustajaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Valtteri Kemppi.

Esitutkinnan edetessä rikosnimikkeitä tulee todennäköisesti lisää. Kempin mukaan myös epäiltyjen osalta saattaa tapahtua muutoksia.

Esitutkinta-aineiston ja Valviralta (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) pyydetyn lausunnon perusteella poliisi tekee parhaillaan rikosoikeudellista arviointia.

– Rikosepäily joidenkin henkilöiden osalta mahdollisesti päättyy. Vastaavasti asiassa tullaan mahdollisesti kuulemaan uusia epäiltyjä, Kemppi arvioi.

Nimikkeet tarkentuvat

Poliisi ei tässä vaiheessa voi esitutkintaa vaarantamatta kommentoida tarkemmin, keihin mahdolliset uudet rikosepäilyt kohdistuvat tai mitä mahdollisia rikosnimikkeitä asiassa tullaan vielä esittämään.

– Nimikkeet tarkentuvat lisäkuulustelujen myötä, Kemppi sanoo.

Esitutkinnan on määrä valmistua syksyn aikana.

Teksti:Mika Lahtonen
Avainsanat: kotihoito, laiminlyönti, poliisi, Pöytyä, Valtteri Kemppi