Poliisi varoittaa uusista rahanvaihtohuijauksista

Itä-Uudenmaan poliisille on alkuvuoden 2024 aikana tehty useita ilmoituksia niin kutsutuista rahanvaihtohuijauksista. Ilmoituksia on tehty tammi-maalikuun aikana noin kymmenkunta.

– Tekotapa näissä kaikissa huijauksissa on sama. Epäillyt huijarit lähestyvät kansalaisia esimerkiksi jollain pysäköintipaikoilla, kauppojen edustoilla tai juna-asemilla ja kertovat että heidän pankkikorttinsa on lukittu ja he tarvitsevat käteistä rahaa johonkin syyhyn vedoten. Kohdehenkilöille ehdotetaan, että heidän tililleen siirretään rahaa, jotka henkilö sitten nostaa automaatista, kertoo rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikosten esikäsittely-yksiköstä.

Huijarit näyttävät kohdehenkilöille puhelimistaan kuitin siirrosta, mutta myöhemmin käy ilmi, että kuitti on ollut tekaistu ja mitään rahansiirtoa ei ole tapahtunut.

– Rahanvaihtohuijauksia on tapahtunut eri puolilla poliisilaitoksemme aluetta muun muassa Vantaalla, Porvoossa ja Hyvinkäällä. Huijatut summat vaihtelevat 40 euron ja 200 euron välillä. Tapauksia tutkitaan poliisissa nimikkeillä lievä petos tai petos, sanoo Luoto.

Petosrikosten kirjo on laaja ja rikolliset keksivät koko ajan uusia tapoja huijata ihmisiä. Tällaisia tekaistuja kuitteja on esiintynyt aiemminkin ja niistä on varoitettu kansalaisia. Kuitteja on esitetty esimerkiksi kahden henkilön välisessä kaupanteossa, missä kaupat on sovittu julkiselle paikalle. Poliisi muistuttaakin nyt, että rahan siirtyminen omalle tilille tulee aina varmistaa omasta pankista vaikkapa mobiilisovelluken avulla, ennen kuin kaupat lyödään lukkoon tai raha vaihtaa omistajaa.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Itä-Uudenmaan poliisi, M, Rahanvaihtohuijaus, Timo Luoto