Poliisiampujien kostokohu: Sukulaisen haulikkojuttu tunnetaan Porvoossa hyvin

Hymyn tänään ilmestynyt painettu lehti paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia Porvoon poliisiammuskelun taustalla vellovista huhuista. Hymyn ja Alibin rikostoimitus sai jo viime perjantaina vihjeitä epäiltyjen murhan yritysten mahdollisesta motiivista. Veljekset Raymond Granholm, 25, ja Richard Granholm, 30, ovat Alibin poliisilähteen mukaan ampuneet konstaapelia, jonka poliisi-isä oli 90-luvulla suorittamassa veljesten sukulaisen kiinniottoa haulikolla tehdyn kuolettavan laukauksen jälkeen. Kiinniotosta on todettu, että se oli ”varsin kovaotteinen”.

Alibin toimitus sai Granholmien sukulaiseen liittyvän haulikkojutun tuomion Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta viime maanantaina. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan sukulainen tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta ja ampuma-aserikoksesta sekä muissa tilanteissa tapahtuneista pahoinpitelystä, vaaran aiheuttamisesta, vahingonteosta ja ampuma-aserikoksesta 2 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Haulikkojutussa kyse oli tilanteesta, jossa Granholmien sukulaismies oli ollut istumassa tuttavansa auton takapenkillä, ottanut esille haulikon esitelläkseen sitä sekä kuljettajalle että tämän vieressä istuneelle miehelle. Mies oli tehnyt latausliikkeitä ja huolimattomuuttaan painanut liipaisinta. Oikeuden mukaan mies ei ollut varmistanut, ettei asetta ole ladattu patruunoilla. Tässä tilanteessa ase oli lauennut ja haulikonpanokset olivat osuneet etupenkillä kuljettajan vieressä olevaan mieheen.

Sukulaismiehen haulikkojuttu tapahtui Porvoon maalaiskunnassa jo 11.3.1996. Aikaa on kulunut siis jo 23 vuotta. Porvoolaiset muistavat traagisen tapauksen yhä tänäkin päivänä. Alibin ja Hymyn rikostoimitukselle asiaa muisteltiin viikon alussa, moni osasi yhdistää sen myös murhan yrityksistä vangittuina oleviin veljeksiin.

Alibin lähteen mukaan 25. elokuuta puolenyön aikaan tapahtunut ampuminen poliisipartiota kohti juontaa juurensa veljesten vihasta poliiseja kohtaan. Luotettava lähteemme kertoi, että Granholmit olisivat soittaneet hämäävän hätäpuhelun jo aiemmin, mutta tuolloin ilmoitetulle tapahtumapaikalle oli tullut ”väärä partio”. Lähteemme mukaan veljekset halusivat ”asioida” vain sen partion kanssa, jossa poliisi-isän poika on työvuorossa.

Porvoon Koneistajantiellä loukkaantui kaksi poliisia. Vakavammin loukkaantunut oli juuri se konstaapeli, joka lähteen mukaan oli haluttu paikalle.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: haulikko, murhan yritys, poliisi, Porvoo, Raymond Granholm, Richard Granholm