Poliisilta vakava muistutus ilotulitteista: ”Tähän me puutumme!”

Vuodenvaihteessa poliisi valvoo tehostetusti erityisesti ilotulitteiden käyttöä. Väärinkäyttöön, kaikenlaiseen häiriökäyttäytymiseen sekä erityisesti nuorten päihteidenkäyttöön puututaan matalalla kynnyksellä.

Ilotulitteiden käyttö on sallittua ilman erillistä ilmoitusta uudenvuodeniltana ja -yönä kello 18 ja 02 välisenä aikana. Lisäksi on rajoitusalueita, joilla kielletään ilotulitteiden käyttö kokonaan.

Poliisi muistuttaa, että muuna aikana rakettien käyttö ilman erillistä ilmoitusta on lainvastaista.

– Tällöin asialla ovat useimmiten alaikäiset. Jo pelkästään se, että alle 18-vuotiaat käsittelevät ilotulitteita, täyttää rikoksen tunnusmerkistön, muistuttaa ylikomisario Marja Kiiski Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Ilotulitteiden varomattomasta käsittelystä, räjähdesäännösten rikkomisesta tai järjestysrikkomuksesta seuraa aina sakkorangaistus. Tällöin poliisi lisäksi takavarikoi ilotulitteet, kuten myös aina silloin, kun niitä havaitaan alaikäisten hallusta.

”Puuttumiskynnys on matala”

Kiiski painottaa asiassa erityisesti huoltajien vastuuta: ilotulitteita ja päihteitä ei saa luovuttaa alaikäiselle.

– Ilotulitteiden ohella alaikäisen uudenvuodenviettoon ei tule myöskään kuulua päihteitä. Poliisi noudattaa valvonnassaan tarkoin sekä järjestyslain että alkoholilain säännöksiä ja erityisesti nuorten osalta puuttumiskynnys on erittäin matala, Kiiski sanoo.

Poliisi ilmoittaa jokaisesta havaitusta alaikäisen päihteidenkäyttötapauksesta aina sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle.

Ilotulitekontit tärkeää suojata

Lisäksi poliisi kehottaa aiempien vuosien tapaan rakettimyyjiä kiinnittämään erityistä huomiota ja huolellisuutta ilotulitteiden varastointiin.

Lounais-Suomen poliisin tietoon on tänäkin vuonna tullut jo yksi tapaus varastokonttiin kohdistuneesta murrosta. Eurassa keskiviikkona alkuyöstä tapahtuneen konttimurron yhteydessä varkaiden matkaan lähti tuhansien eurojen arvoisia ilotulitteita.

Poliisi muistuttaa, että vastaavien rikosten ennaltaestämiseksi on tärkeää huolehtia ilotulitevaraston suojauksesta. Suojautumistapoja ovat kunnollinen lukitus, henkilövartiointi sekä kameravalvonta.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: ilotulitteet, Marja Kiiski, nuoret, uusivuosi