Pyrkii Tampereen valtuustoon: Poliisi otti kiinni etsintäkuulutetun Seppo Lehdon!

Karjala-aktivistina esiintyvä ja useiden korkea-arvoisten virkamiesten kunnianloukkauksista ehdottomaan vankeuteen tuomittu tamperelainen Seppo Lehto, 47, on napattu juhannuksena poliisiratsiassa. Lehto oli etsintäkuulutettu Tampereen käräjäoikeudelta saamansa ja Turun hovioikeuden vahvistaman 2 vuoden 4 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksensa takia.

Seppo Lehto oli viettämässä juhannusta Kalajoen seudulla. Hän oli juhannusaattona matkustajana henkilöautossa, jonka seurueen oli tarkoitus mennä aamulla kalaan. Noin kello 9.30 liikkuvan poliisin ja Jokilaaksojen poliisilaitoksen partiot pitivät Kalajoen keskustan tuntumassa kantatie 8:lla puhallusratsiaa. Muiden ohella ratsiassa pysäytettiin myös Seppo Lehtoa kyydinnyt kuljettaja. Hän puhalsi nolla promillea, mutta poliisi kiinnostui seuraavaksi matkustajista ja pyysi heidän henkilöllisyystodistuksiaan.

Alibin saamien tietojen mukaan yksi matkustajista ei omistanut henkilöllisyystodistusta, eikä oikea nimikään meinannut tulla mieleen. Poliisit tivasivat häneltä syntymäaikaa, nimeä ja kotipaikkaa. Välillä mies ilmoitti nimen, jota ei ollut olemassakaan. Sekava tilanne päättyi lopulta siihen, että henkilö paljastui etsintäkuulutetuksi Seppo Lehdoksi.

Lehto on Turun hovioikeuden vahvistaman tuomion jälkeen vältellyt viranomaisia. Näin hän mitä ilmeisimmin pyrki tekemään tälläkin kertaa. Kiinni jäädessään Lehdon kerrotaan pukeutuneen aurinkolaseihin ja päähineeseen, jotta häntä ei tunnistettaisi. Lehto otettiin ratsiapaikalla poliisiautoon, jolla hänet kuljetettiin Kalajoen poliisiasemalle lisäselvittelyä varten.

Rikoskomisario Raimo Ollila Jokilaaksojen poliisilaitokselta myöntää Alibille tietävänsä ratsiassa kiinnijääneestä etsintäkuulutetusta, mutta hän ei tiedä tapauksen yksityiskohtia.

– Meillä on täällä juhannuksen jäljiltä paljon juttuja perattavana, Ollila toteaa.

Alibi tavoitti Seppo Lehdon lähipiirin, joka vahvisti toimituksemme tiedot oikeiksi. Lähipiirin mukaan Lehto kuljetettiin Kalajoelta poliisikyydillä Ouluun. Sieltä matka jatkuu torstaina kohti Länsi-Suomea Turun vankilaan sovittamaan 2 vuoden 4 kuukauden vankeusrangaistusta.

Seppo Lehto on ollut ehdokkaana eduskunta- ja kunnallisvaaleissa, mutta hän ei ole tullut valituksi. Lehto on ilmoittanut olevansa ehdolla Tampereen kaupunginvaltuustoon jälleen vuoden 2012 vaaleissa.

Tampereen käräjäoikeuden kesällä 2008 langettama vankeustuomio piti sisällään yhteensä yksitoista törkeää kunnianloukkausta. Niiden kohteeksi joutui muun muassa eräs valtakunnallisesti tunnettu poliitikko ja syyttäjä. Lehto kunnostautui myös presidentti Tarja Halosta loukkaavilla nettikirjoituksilla, mutta presidentti antoi asian olla sikseen, eikä häntä koskevia herjoja oikeudessa käsitelty. Lehto valitti käräjäoikeuden tuomiosta, mutta Turun hovioikeus piti sen ennallaan.

Teksti:Mika Lahtonen