Rikkooko Vaasan käräjäoikeus julkisuuslakia?

Vaasan käräjäoikeus ei ole toistaiseksi suostunut lähettämään sähköpostitse niin sanottuja juttuluetteloita Alibi-lehdelle.

Juttuluettelot kertovat kunkin istuntopäivän jutuista ne tiedot, jotka ovat siinä vaiheessa julkisia, eli rikoksen, josta syytetään, sekä vastaajan nimen. Nämä tiedot ovat lain mukaan julkisia ja kenen tahansa saatavilla.

Alibi-lehti on ollut Vaasan käräjäoikeuteen yhteydessä useita kertoja. Jo aiemmin käräjäoikeudesta todettiin, ettei juttuluetteloita lähetetä tiedotusvälineille ollenkaan. Kun lehden edustaja oli nyt marraskuussa uudelleen yhteydessä, käräjäoikeudesta todettiin, että tapana on ollut toimittaa juttuluettelot vain paikallisille medioille.

Alibin toimituksessa katsottiin, että moinen tulkinta on julkisuuslain vastaista. Toimitus oli yhteydessä oikeusministeriöön, josta ohjeistettiin Vaasan käräjäoikeutta toimimaan lain mukaisesti.

Nyt Vaasan käräjäoikeus vitkuttelee juttuluetteloiden lähettämisessä edelleen. Käräjäoikeus ei suostu toistaiseksi lähettämään niitä sähköpostitse, vastoin muiden tuomioistuinten käytäntöä.

Alibi-lehden toimitus harkitsee parhaillaan jatkotoimia.

 

Teksti:Mika Lahtonen