S-pankin asiakkaat petosten kohteina – laaja rikosvyyhti paljastui

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii toukokuussa 2022 alkanutta petossarjaa, jossa asianomistajien S-Pankin tileiltä on tehty oikeudettomia tilisiirtoja. Tilisiirrot ovat onnistuneet, koska pankin tietojärjestelmä oli haavoittunut.

Tietomurtosarja jatkui kesän ajan. Toteutuneita tekoja eli maksuvälinepetoksia on poliisin tämän hetken tiedon mukaan 53. Näiden lisäksi poliisin tutkinnassa on arviolta noin 150 tietomurtoa.

Tutkintaa johtavan rikoskomisario Klaus Geigerin mukaan rikossarjan tekee poikkeukselliseksi se, että epäiltyjen joukko asuu ja teot on tehty Suomessa. Lisäksi tekoon ei ole vaadittu asianomistajien myötävaikutusta eli heidän erehdyttämistään.

− Tutkinnassamme nyt oleva rikossarja on täysin erillinen valtakunnassa tapahtuneista niin sanotuista kalastelupetoksista, joita johdetaan ulkomailta käsin uhreja erehdyttämällä, Geiger painottaa.

S-pankki on ollut tai se tulee lähipäivinä olemaan yhteyksissä kaikkiin tämän rikossarjan uhreihin. Myös poliisi tulee ottamaan yhteyttä uhreihin esitutkinnan myötä.

Rikosnimikkeitä poliisin tutkinnassa ovat ainakin törkeä maksuvälinepetos, törkeä rahanpesu sekä tietomurto. Tutkinnan tässä vaiheessa on vangittuna kaksi epäiltyä, joiden lisäksi muutamia muita on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä. Rikoksen uhreja on koko valtakunnan alueella, mutta tutkinta on keskitetty Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: maksuvälinepetos, poliisi, S-pankki