Selviääkö Ulvilan surma?

Otsikon kysymys on esitetty lukemattomia kertoja. Yhtä usein poliisin vastaus on ollut: selviää!

Jukka S. Lahden murhasta on kulunut puolitoista vuotta. Viime kuukausina poliisi on tiedottanut tutkinnan etenemisestä hyvin niukasti. Työ kuitenkin jatkuu ja toivo rikoksen selviämisestä elää koko ajan. Ulvilan surma lienee jo nyt yksi kaikkien aikojen suurimman työmäärän aiheuttaneista suomalaisista rikosista. Tutkinnassa on käytetty menetelmiä, jotka ovat olleet kalliita ja vieneet poliisin voimavaroja muusta tutkinnasta.

DNA-näytteet

Ulvilan jutun tutkijat ovat ottaneet tähän mennessä noin 600 DNA-näytettä. Kevään aika noin 290 henkilöä antoi pyydettäessä vapaaehtoisesti näytteensä. Juuri DNA:n perusteella saatettiin epäiltyjen joukosta sulkea pois porilainen näyttelijä Kai Tanner. Aiheettomasta vangitsemisesta Tannerille maksetaan valtion varoista ”koppikorvauksia” 11.000 euroa. Summa perustuu valtion kanssa tehtyyn sopimukseen. Uusien DNA-näytteiden analysointi jatkuu koko ajan.

Ääni nauhalla

Murhaaja sai joulukuun ensimmäisen päivän aamuna 2006 kahden minuutin etumatkan. Pakoreitistä ei ole varmuutta, mutta kaikki mahdolliset koukkaukset on otettu huomioon. Poliisilla on hallussaan muun muassa murhaajan ääninäyte. Kun uhrin vaimo soitti hätäkeskukseen, nauhalle tallentui neljän minuutin aikana myös murhaajan ääntä hänen rusikoidessaan olohuoneessa Jukka S. Lahtea. Tekee mieli kysyä, eikö murhaajan ääninäytettä voisi ajaa esmirkeiksi Poliisi TV:n kautta koko kansan kuultavaksi? Eikö nauhaa voisi käsitellä niin, että vain murhaajan ääni olisi kuultavissa?

Murhaajan jalanjälki. Kenellä on tähän jälkeen sopiva kenkä?

.

Teksti:Pentti Eerikäinen