Tunnettu vanki vei poliisit oikeuteen: Syyllistyikö poliisi laittomaan salakuunteluun?

Vankilapiireissä varsin hyvin tunnettu, pitkää 9,5 vuoden huumetuomiotaan sovittava Keijo Smolander aloitti uskomattomalta tuntuvan oikeusprosessin kahta Kuopion huumepoliisia vastaan. Kun muut viranomaiset suhtautuivat Smolanderin vaatimuksiin olankohautuksella, mies haastoi itse poliisit oikeuteen. Smolander vaatii poliiseille rangaistusta virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Poliisit ovat kiistäneet syytteet. Alibi seurasi kahtena päivänä jutun pääkäsittelyä Iisalmen oikeustalolla.

Juttuvyyhti sisältää useita mielenkiintoisia asioita, mutta itse pääasiassa on kyse siitä, että Smolander väittää poliisin syyllistyneen laittomaan puhelinkuunteluun. Oikeudenkäynnissä kävikin selväksi se, että poliisi oli kuunnellut salaa rikoksesta epäiltynä olevan Smolanderin ja hänen oikeudenkäyntiavustajansa välisiä puheluja. Niitä laskettiin olleen yhteensä 129 kappaletta.

Poliisilla oli toki käräjäoikeuden antama lupa puhelinkuunteluun. Asian teki ongelmalliseksi se, että pakkokeinolain mukaan epäillyn ja avustajan väliset puhelut ovat ehdottoman kuuntelukiellon alaisia.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa asiassa päätöksensä myöhemmin.

Smolanderin erikoisesta oikeustaistosta lisää Alibin printtijulkaisussa.

 

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: huumausainerikos, Iisalmen oikeustalo, Keijo Smolander, Kuopion poliisi, Pohjois-Savon käräjäoikeus