Vantaan koulusurma laukaisi huolestuttavan ilmiön – poliisilta tiukka viesti

Hämeen poliisille on tullut viime päivien aikana ilmoituksia eri kouluihin kohdistuneista uhkauksista. Kaikki uhkaukset ovat osoittautuneet perättömiksi. Lisäksi on tullut erilaisia huolestuneita yhteydenottoja opettajilta, vanhemmilta ja muilta kansalaisilta mahdollisista huolta tai pelkoa aiheuttavista tilanteista.

Uhkaukset on toistaiseksi todettu perättömiksi jo niin varhaisessa vaiheessa, että ne eivät ole ehtineet aiheuttaa kovin suuria toimenpiteitä.

Poliisi kuitenkin suhtautuu jokaiseen ilmoitukseen vakavasti ja reagoi asiaan tarvittavin toimenpitein. Perätön ilmoitus tai uhkaus vaarallisesta tapahtumasta on rikos.

Perättömän ilmoituksen johtaessa viranomaistoimenpiteisiin tai jos ilmoitus muuten aiheuttaa kuluja, jäävät syntyneet kustannukset perättömän ilmoituksen tekijän maksettaviksi, iästä riippumatta. 15 vuotta täyttäneiden osalta asia käsitellään rikosprosessissa ja alle 15-vuotiaden osalta tehdään lastensuojeluilmoitus, mikä voi johtaa lastensuojeluviranomaisten toimenpiteisiin. Vahingonkorvausvelvollisuus on jo alakouluikäisellä lapsella.

Poliisi muistuttaa vanhempia, että lasten kanssa on syytä keskustella siitä, mitä seurauksia edellä kuvatusta toiminnasta voi aiheutua.

Kansalaiset huolissaan

Eri tahoilta on tullut myös erittäin paljon yhteydenottoja erilaisista huolta aiheuttavista asioista tai sellaisista asioista, joiden epäillään voivan johtaa uhkaavaan tilanteeseen. Näitä ilmoituksia on tullut opettajilta, vanhemmilta ja muilta kansalaisilta. Poliisi ottaa myös nämä ilmoitukset vakavasti ja tutkii niistä jokaisen. Esimerkkinä yhteydenotoista ovat aseiden säilyttämiseen liittyvät ilmoitukset ja huolet.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Hämeen poliisi, perätön ilmoitus, uhkaukset