Varkaat veivät junaradan kiskot Sallassa

Ratarosvot ovat vieneet kesän aikana ratakiskot seitsemän kilometrin matkalta Kelloselän ja valtakunnanrajan väliseltä radalta.

Romumetallin hinta on huipussaan, joten Suomessakin ovat erilaiset romuvarkaudet lisääntyneet kesän mittaan. Merkillisin romuvarkaus paljastui Sallan kunnassa Lapissa. Varkaat ovat niin sanotusti  ”pistäneet rullalle” kiskot seitsemän kilometriä pitkältä rataosuudelta.

Koneita apuna

Teko on ollut hyvin suunniteltu ja siinä on käytetty apuna koneita ja kuljetuskalustoa. Ratahallintokeskus on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Vastaavanlaiset rikokset ovat olleet vitsien kohteina esimerkiksi entisen Neuvostoliiton alueilla. Nyt on todettu, että ratakiskot ovat arvotavaraa Suomessakin.

Loukkaa rauhansopimusta?

Erikoiseksi ratavarkaus nousee siksi, että Pariisin rauhansopimuksessa 1947 Suomi velvoitettiin, Neuvostoliiton vaatimuksesta, pitämään rataosuus toimintakuntoisena. Viranomaiset ovat epätietoisia, vieläkö rauhansopimuksen velvoite on voimassa. Rata on ollut käyttämättömänä sodan päättymisestä lähtien.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Teksti: Alibi.fi