Raportti diplomaattien ilotyttöskandaalista

Helsinkiin piti tulla ilotyttöbordelli

Bordelli

Vuosi sitten poliisi kirjoitti sakkoja ilotytöille, jotka myivät itseään kadulla. Heistä moni oli venäläinen.

Venäjän kaupallisen edustuston omistamiin asuntoihin suunniteltiin hotellin perustamista. Sen vastuullisena emäntänä piti toimia törkeästä parituksesta epäilty Tatjana.

Venäjän kaupallisen edustuston ilotyttöskandaali on ollut kiusallinen monelle taholle. Diplomaateille se on ollut vähintään nolo juttu. Poliisille taas hankala siinä mielessä, ettei venäläisdiplomaatteja ole voitu kuulustella diplomaattisen koskemattomuuden takia.

Paritus-skandaali siirtyi 20. tammikuuta syyteharkintaan. Vaikka venäläisdiplomaateista on paljon kohuttu, niin todellisuudessa epäiltynä on vain 41-vuotias Tatjana. Hän on nainen, jonka epäillään käytännön tasolla johtaneen toimintaa.

Alibin saamien tietojen mukaan poliisi epäilee prostituutio- ja paritustoiminnan olleen huomattavasti suurempaa ja laajamittaisempaa kuin mitä syyteharkintaan mennyt esitutkinta- aineisto antaa ymmärtää.

Aineisto ei ole vielä julkinen, mutta sellaiseksi se tullee sen jälkeen kun mahdollinen syyte on luettu.

 

Bordellihotelli

Helsingin rikospoliisi pääsi paritusskandaalin jäljille kuuntelemalla 41-vuotiaan Tatjanan puhelinta. Yhteydenotot paljastivat tiettävästi sen, että Helsinkiin suunniteltiin suuren bordellihotellin perustamista. Hotellin paikka olisi ollut kaupungin keskustassa.

Tähänkin asti monet venäläiset prostituoidut ovat vieneet asiakkaitaan Punavuorenkadun suuntaan. Suunnitelmissa tiettävästi oli, että Punavuorenkatu 21:n asunnot remontoitaisiin ja sinne perustettaisiin asuntohotelli.

Miten tämä liittyy prostituutioon ja Venäjän kaupalliseen edustustoon? Siten, että Tatjana olisi ryhtynyt hotelliemännäksi ja monien Crapun asuntojen omistus kuuluu Venäjän kaupalliselle edustustolle.

Bordelli

Paritusepäilyt tutkitaan tässä talossa. Rikospoliisi on Venäjälle livahtaneiden diplomaattien osalta voimaton.

 

Tatjana

Poliisi iski prostituutioon voimalla lokakuussa. Asunnoissa tehtiin kotietsintä ja useita tyttöjä otettiin kuulusteltaviksi. Luonnollisesti myös Tatjana joutui poliisin hoteisiin.

Punavuorenkadun talon suurin huoneisto on vajaan 140 neliön kokoinen. Talossa on myös pienempiä asuntoja, aina yksiöistä lähtien. Nyt suurin osa asunnoista on tyhjillään.

Tatjanaa epäillään törkeästä parituksesta. Hän on ollut Punavuorenkadun aivan tavallisille suomalaisille tuttu näky. Varsinkin ilta- ja yöaikaan alueella on käynyt melkoinen vilske.

Tatjanan tehtävä oli muun muassa kerätä prostituutiosta tulleet rahat. Suurin osa rahoista tilitetään parittajalle.

”Väitteet perusteettomia”

Venäjän kaupallinen edustusto on astunut julkisuuteen. Tammikuun 20. päivänä se julkaisi edustuston internetsivuilla tiedotteen paritusepäilyihin liittyen. Seuraavassa edustuston tiedotteen sisältö:

”Johtuen kirjoittelujen uudesta aallosta Venäjän Suomen kaupallisen edustuston jostakin osallisuudesta Helsingin poliisin tutkimiin paritteluasiaan liittyviin rikostoimiin tahtoisimme ilmoittaa, että sellaiset väitteet ovat täysin perusteettomia. Vastaavasti tässä yhteydessä mikään ei muutu siitä tosiasiasta, että oletettavia rikostoimia on suoritettu Kaupallisen edustuston omistamissa asunnoissa, jota asiaa edustusto myös valittaa.”

venäjän kaupallinen edustusto

Venäjän kaupallinen edustusto antoi julkisuuteen tiedotteen, jossa se kiistää kaiken.

”Venäjän osapuoli on jatkuvasti esittänyt valmiutensa yhteistyöhön Suomen oikeuselinten kanssa mainitun asian selvittämisessä ja vahvistaa tämän valmiutensa uudemman kerran. Mm. jos Suomen poliisi katsoo tarkoituksenmukaisesti, niin sen kyselyn perusteella oikeusavun antamisen merkeissä voitaisiin ryhtyä tutkintatoimiin kaupallisen edustuston entisten työntekijöiden suhteen, jotka eivät nykyään ole suojattuja rikostutkimukselta ja joita väitteiden mukaan epäillään osallisuudesta tutkittaviin rikostoimiin. Myös tästä asiasta Suomen osapuolelle oli ilmoitettu aikanaan.”

Poliisi ei usko virka-apupyyntöön

Helsingin rikospoliisin mukaan prostituution tuotto on mennyt Venäjän kaupalliselle edustustolle. Käytössä on ollut tiettävästi kymmenkunta edustuston Helsingissä omistamaa asuntoa.

Poliisi on tehnyt kahdesta edustuston diplomaatista virka-apupyynnön Venäjälle. Diplomaattinen koskemattomuus on kuitenkin asia, jolle viranomaiset eivät voi mitään. Jos diplomaatit suostuvat kuulusteltaviksi, asiassa ei ole ongelmaa. Mutta silloin on, kun diplomaatit vetoavat koskemattomuuteensa.

Tällä hetkellä virallisesti epäillyn asemassa on vain Tatjana. Helsingin rikospoliisista sanotaan kuitenkin suoraan, että jos henkilöt eivät olisi diplomaatteja, heitä pidettäisiin epäiltyinä.

Venäjälle lähetetyn virka-apupyynnön tehoon ei Helsingin rikospoliisissa juuri uskota. Kun kolme vuotta sitten eräässä toisessa asiassa lähetettiin virka-apupyyntö Venäjälle, sieltä ei koskaan kuulunut mitään.

Tuottavaa bisnestä

Törkeästä parituksesta epäilty Tatjana on ollut avoimempi. Tatjana on paljastanut poliisille, kuinka homma on käytännössä toiminut.

Nainen vangittiin, mutta käräjäoikeus vapautti hänet myöhemmin. Nyt hän on matkustuskiellossa. Prostituutiota on harjoitettu Venäjän k aupallisen edustuston hallitsemissa asunnoissa vuosina 2002-2004. Puolentoista vuoden aikana ilotyttötoiminta on tuottanut noin 170 000 euron tuoton.

Kirjanpitoa on tehty ruutupaperille. Tytöt ovat joutuneet maksamaan asunnoistaan kovaa vuokraa, päivässä jopa 35-40 euroa.

Venäjän kaupallisen edustuston huoneistoissa toimineet ilotytöt hankkivat asiakkaansa helsinkiläisistä ravintoloista. Yksi sellainen ravintola oli Mannerheimintiellä sijaitseva Mikado, joka tunnetaan nimen omaan seksiravintolana, sekä siitä, että kyseisessä paikassa tarjotaan avoimesti maksullista seksiä.

Myös internetin Sihteeriopisto -sivustoa käytettiin hyödyksi asiakkaiden hankinnassa.

Prostituoidut joko veivät asiakkaansa Punavuorenkadun asuntoihin tai menivät asiakkaan luokse hotelliin. Ilotyttö-skandaali on ollut hyvin kiusallinen monille tahoille.

– Toiminta jota on harjoitettu on ällistyttävää ja diplomaateille sopimatonta. Asia kokonaisuudessaan on kiusallinen. Ei tämä ainakaan Venäjä-kuvaa Suomessa kirkasta, sanoi ulkoministeriön Venäjä-yksikön päällikkö Olli Perheentupa Turun Sanomissa.

Bordelli

Alibi olivuosi sitten poliisin mukana ilotyttöratsiassa.

Alibia uhkailtiin mafialla

Prostituution yhdistäminen Venäjän kaupalliseen edustustoon on kiusallista siksikin, että paritustoimintaan liitetään aina myös ammattimaisen rikollisuuden leima.

Suomen prostituutio on pääasiassa venäläisten ja virolaisten ammattirikollisten hallitsemaa bisnestä. Ja se on myös hyvin tuottavaa bisnestä.

Kun Alibin valokuvaaja muutama vuosi sitten seurasi Aleksis Kiven kadun avointa kadulla myymistä, hän sai konkreettisesti huomata, että häiriköt ollaan valmiita häätämään kovillakin konsteilla muualle.

Kameran salaman nimittäin välähtäessä prostituoidut soittivat paikalle isokokoisen miehen, joka ryhtyi häätämään valokuvaajaa muualle. Ulkomaalaisen näköinen mies seurasi autollaan valokuvaajaa, joka kuitenkin onnistui karistamaan miehen kannoiltaan. Kysymys oli pelottelusta ja viestistä: ”Älä tule häiritsemään meidän bisneksiä!”

Vastaavia kokemuksia on muitakin. Kun toimittajamme meni utelemaan erään pääkaupunkiseudun seksiravintolan vahtimestarilta prostituoiduista, tämä kuiskasi toimittajalle, että kannattaisi varoa, ettei itämafi a tule kimppuun.

Internetin kautta hankittavien prostituoitujen taksat ovat kaikilla samat: 70 euroa puolelta tunnilta. Yhteinen hinta johtuu parittajasta, joka määrää hinnat. Tuosta summasta itse prostituoitu saa vain murto- osan.

Ravintoloissa pyörivät ilotytöt veloittavat huomattavasti enemmän. Esimerkiksi ravintola Mikadon vakiotyttönä tunnettu Svetlana pyysi testihenkilöltämme 250 euroa. Ravintoloiden sulkeuduttua ja asiakkaiden kadotessa hinta tosin tippuu reippaasti.

 

 


Artikkeli on julkaistu Alibissa nro 2/ 2005

 

Teksti:Teksti: Alibin työryhmä, Kuvat: Alibin arkisto