Vuodessa katoaa 2000 ihmistä, missä he ovat?

Kadonneen omainen kysyy itseltään joka päivä: Missä? Niin kauan, kun läheinen on kateissa, vastaukset ovat pelkkiä oletuksia.

alibi

Kadonneen omainen kysyy itseltään joka päivä: Missä? Niin kauan, kun läheinen on kateissa, vastaukset ovat pelkkiä oletuksia.

Suomessa tehdään poliisille joka vuosi noin 2 000 katoamisilmoitusta. Näistä vain 10-20 henkilöä jää kateisiin.

Miksi ihminen katoaa? Ja minne?

Kun katoamisilmoitus tehdään, tapausta alkaa tutkia paikallispoliisi. Se käy yhdessä omaisten kanssa läpi kadonneen henkilön taustoja. Poliisi selvittää kadonneen elämäntavat ja pyrkii saamaan kokonaiskäsityksen siitä, minkälaista elämää henkilö on viettänyt. Myös itsemurhan mahdollisuus otetaan huomioon.

Paikallispoliisi tutkii tavallisimmat katoamiset. Jos tapaukseen epäillään liittyvän rikos, juttu voidaan siirtää keskusrikospoliisille.

– Poliisi suorittaa katoamisissa aina tietyt alkutoimet, joilla turvataan asian ratkaisu myöhemmässä vaiheessa. Jos vaikka kymmenen vuoden kuluttua löytyy luuranko jostakin, saamme siitä dna:n, jota voidaan verrata. Näin ihminen voidaan tunnistaa myös jälkeenpäin, rikoskomisario Mika Ihaksinen kertoo.

Ihmisen ruumis muuttuu kesäaikaan nopeasti. Noin kuukauden kuluessa ruumis etenee luuranko –asteelle.

Ihaksinen toteaa, että tietyntyyppisissä katoamisissa voidaan olettaa, ettei ruumis löydy helposti.

– Jos henkirikoksen uhria ei löydy tapahtumapaikalta, se on silloin kätketty jonnekin. Toisinaan ruumista ei löydy ollenkaan, kuten Jari Aaltosen tapauksessa on käynyt.

Läheisen katoaminen tuottaa omaisille paljon kysymyksiä. Poliisin tutkinnan kannalta työ vaikeutuu aina, kun ruumista ei löydy.

Oma asia

Poliisi ei suinkaan kaikkia katoamisia epäile automaattisesti henkirikoksiksi. Tutkintalinja riippuu myös henkilön omista taustoista.

– Jos henkilö on ollut mukana järjestäytyneessä rikollisuudessa, silloin kynnys epäillä henkirikosta on pienempi kuin tavallisen ihmisen kohdalla.

– Jos ihmisellä ei ole ollut viitteitä itsetuho –aikeista, eikä katoamiseen näyttäisi liittyvän tapaturmaa (hukkumista), silloin poliisi ottaa henkirikoksen mahdollisuuden huomioon.

– Ei tässä maassa ”noin vaan kadota”. Sellainen omasta halusta tapahtuva katoaminen on pidemmän päälle mahdotonta. Yhteiskunnassamme kaikki toimii sosiaalitunnuksen kautta, Mika Ihaksinen sanoo.

Jos perheenisä katoaa, vaimo tekee katoamisilmoituksen ja mies löytyy ulkomailta, poliisi ei voi ilmoittaa perheenisän olinpaikkaa ellei hän itse sitä halua.

– Se ilmoitetaan, että hän on löytynyt. Jos ihminen on täysi- ikäinen eikä hänellä ole esimerkiksi lapsen elatusmaksuja rästissä, se on hänen oma asiansa. Joidenkin ulkomaalaisten kanssa on joskus tapahtunut näin.

Keskusrikospoliisin pääosastolla Vantaalla on tällä hetkellä pari kolme tapausta, joita tutkitaan aktiivisesti.

Alibi

Jari Aaltosen katoaminen on yksi niistä, joihin epäillään vahvasti liittyvän henkirikos.

Aaltosen katoamisesta tulee elokuun viimeisenä päivänä kuluneeksi yhdeksän vuotta.

Helsinkiläinen 39-vuotias mies oli juuri ennen katoamistaan tyttärensä Petran luona. Hän poistui sieltä noin yhdeksän aikaan aamulla. Aaltosta odotti tapaaminen pahamaineisen rikollisjärjestön Natural Born Killersin johtajan Lauri Johanssonin kanssa. Tapaaminen oli Mellunmäen kylmäasemalla. Aaltonen pääsi sinne tyttärensä miehen
kyydillä.

Kului vain puoli tuntia Aaltosen ja Johanssonin tapaamisen alkamisesta, kun tytär yritti tavoittaa isäänsä. Puhelimeen ei vastattu.

Poliisi pitää varmana, että Jari Aaltonen joutui henkirikoksen uhriksi. Kuka hänet surmasi? Missä?

NBK:n Lauri Johansson on itsekin ottanut asiaan kantaa Alibin haastatteluissaan. Poliisi kuulusteli Johanssonia, joka kiisti osuutensa Aaltosen henkirikokseen.

Jari Aaltonen oli kadotessaan 39-vuotias. Hän oli vartaloltaan normaali, 167 senttiä pitkä. Aaltosella oli tummanruskeat, kiharat hiukset ja viikset.

Katoamispäivänä Aaltonen oli pukeutunut musta-harmaavalkoiseen verryttelypuseroon, farkkuihin ja ruskeisiin kävelykenkiin.


alibi

Tamperelainen 17-vuotias Teemu Puumala juhli 30. maaliskuuta kaverinsa kotibileissä Tampereen Lamminpäässä. Sen jälkeen Puumalasta ei ole havaintoja. Puumalan koti sijaitsi Epilän kaupunginosassa. Kotiin hän ei koskaan enää saapunut.

Teemu Puumala on vartaloltaan hoikka, 180-185 senttiä pitkä. Hän oli pukeutunut vaaleansiniseen farkkuasuun ja keltaiseen huppariin. Puumalalla oli jalassa mustat skeittikengät.


alibi

Mitä tapahtui järvenpääläiselle 40-vuotiaalle Seppo Korhoselle?

Keskusrikospoliisilla on vahva epäily, että hän on joutunut henkirikoksen uhriksi. Korhonen nähtiin viimeksi 13. maaliskuuta 2005 Hyrylän Shellillä. Sieltä hän poistui iltapäivällä Opel Kadett –merkkisen henkilöauton kyydissä. Auton rekisteritunnus oli LFJ-966. Auto on vuoden 1990 mallia. Poliisi on saanut vihjeen, että auto olisi nähty myöhemmin saman päivän aikana Tuusulan Nuppulinnan suunnalla.


Alibi

Ivalolainen Antti Hanhivaara oli 14. lokakuuta 2006 aamulla kahdeksan aikaan kävelemässä Angelin kylältä lounaaseen päin. Sitten nuorimies katosi kuin tuhka tuuleen.

Hanhivaara on 177 senttiä pitkä ja hoikkavartaloinen. Hänellä on lyhyet, suorat ja ruskeat hiukset sekä ruskeat silmät.

Hanhivaara oli katoamishetkellä pukeutunut tummansiniseen takkiin, farkkuihin ja mustaan pipoon.


ALIBI

Leppävirtalaisen Juha Laitisen katoamisesta tulee kuluneeksi kohta vuosi. 37-vuotias Laitinen nähtiin viimeksi 27. elokuuta 2006. Hän oli silloin Leppävirran keskustassa ravintola Virranpojan edessä.

Poliisi on saanut tietoonsa silminnäkijähavainnon, jonka mukaan Laitisen seurassa oli ollut vaaleahiuksinen vanhempi mies. Hän oli toiminut kuskina.

Laitisen mukana katosi myös hänen autonsa, tummansininen Seat Toledo –merkkinen henkilöauto, jonka rekisteritunnus on CCA-581.

Juha Laitinen on 172 senttiä pitkä. Hänen ruumiinrakenteensa on hoikka. Laitisella on ruskeat hiukset ja viikset.

Laitinen oli pukeutunut katoamishetkellä mustaan takkiin ja farkkuihin.


ALIBI

Heinolalainen Anne-Mari Laine katosi 28. tammikuuta 2007.

Hänestä tehtiin viimeinen havainto kello 14. Laineella oli ilmeisesti tarkoitus matkustaa Heinolasta Lahteen.

Anne-Mari Laine on pitkähiuksinen, normaalivartaloinen ja 171 senttiä pitkä. Laine oli pukeutunut vihreään toppatakkiin, mustiin housuihin ja ruskeisiin kenkiin. Hän käyttää silmälaseja.


ALIBI

Kuka tietää tarvasjokelaisen Göran Tammisen olinpaikasta?

Tamminen katosi torstaina 11. tammikuuta 2007. Hänet nähtiin viimeisen kerran Turun Länsikeskuksen Euromarketissa aamupäivällä. Poliisin mukaan hän on ollut siellä noin kello 10 aikaan.

Tammisen ohella katosi myös hänen autonsa, harmaa Volvo S40, jonka rekisteritunnus on URY-600.

Göran Tamminen ei ole nostanut rahaa tililtään eikä käyttänyt työnantajansa luottokorttia. Tammisen liittymästä on soitettu viimeisen kerran katoamispäivän aamuna kello 8.58. Puhelin on ollut seurannassa, mutta puheluita ei ole soitettu.


ALIBI

Vaasalainen Kai Salomaa nähtiin viimeksi 15. toukokuuta 2003. Salomaan katoamisesta on kulunut aikaa jo yli neljä vuotta. Omaiset eivät ole saaneet tänä aikana vastausta kysymykseensä ”missä Kai on?”

Salomaa lähti 14. toukokuuta 2003 Vaasasta Karvialle. Hän meni tuttujensa luokse. Matkalla hän osti auton, jolla ajeli Karvialle.

Salomaa nähtiin viimeisen kerran Karvian Laurilantiellä iltapäivällä 15. toukokuuta 2003.

Hän poistui erään talon pihalta Honda Civic-merkkisellä henkilöautolla. Honda palasi myöhemmin talon pihalle, Salomaa ei.

Salomaan kännykästä soitettiin viimeinen puhelu 15. päivän iltana kello 23. Puhelu linkittyi lähelle Karvian keskustaa.

Omaiset tekivät katoamisilmoituksen 21. toukokuuta.

Oliko Kai Salomaa ajautunut vaikeuksiin, joista ei selviä hengissä? Hän oli omaisille ilmoittanut paria kuukautta ennen katoamistaan: ”En elä kauan!”

Salomaa on 189 senttiä pitkä, vartaloltaan hoikka, paino noin 80 kiloa, tummat niskaan asti ulottuvat hiukset ja hän oli pukeutunut katoamispäivänä tummanvihreään mokkatakkiin, sinisiin farkkuihin ja vaaleisiin lenkkitossuihin.


ALIBI

Tamperelainen Raisa Räisänen oli 16-vuotias viettäessään 16. lokakuuta 1999 lauantai-iltaa kotikaupunkinsa keskustassa. Kaverit näkivät hänet kello 23 asti. Silloin hän erosi kaveristaan Hämeenkadulla sijaitsevan Sokoksen edustalla. Raisa siirtyi kadun toiselle puolelle.

Raisa Räisäsen tutkinta elää edelleen, vaikka katoamisesta on kulunut aikaa kohta kahdeksan vuotta. Poliisille ilmoittautui hiljattain silminnäkijä, joka kertoi nähneensä, kun Raisa otettiin väkisin vanhanmallisen auton kyytiin.


ALIBI

Erik Sunden katosi heinäkuussa Turussa Ruisrockin aikaan. 26-vuotias Sunden oli pyrkinyt Ruisrock-alueelle, mutta hänet oli käännytetty humalatilan takia takaisin.

Sundenin kohtalo selvisi noin viikon kuluttua, jolloin hänet löydettiin merestä kuolleena.

Poliisin mukaan kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.


ALIBI

Aili Sarpio katosi 20 vuotta sitten Heinolan reumasairaalasta. Sarpion katoaminen on ollut vuodesta 1988 lähtien täydellinen mysteeri.

Sarpio oli ikäisekseen hyväkuntoinen nainen. Hän oli kadotessaan 78-vuotias.

Sarpio meni sairaalaan reumatutkimuksiin. Hän kirjautui sisään 12.9.1988. Vain kahden yön jälkeen hän katosi jonnekin. Poliisi aloitti laajat etsinnät. Niissä käytettiin lämpökameralla varustettua helikopteria, koirapartioita ja varusmiehiä.

Aili Sarpiota ei löytynyt.


ALIBI

Piia Ristikankare oli 15-vuotias teinityttö lähtiessään illanviettoon. Sillä matkalla hän katosi eikä kukaan ole kuullut hänestä sen jälkeen mitään.

Piikkiöläinen Piia Ristikankare katosi 7. lokakuuta 1988. Veljen kanssa oli syntynyt pieni riita ja Piia päätti lähteä kaverinsa luokse Paimioon. Sinne hän ei koskaan saapunut.

Piia oli uskovaisesta perheestä, joka osallistui aktiivisesti Jehovantodistajien kokouksiin. Hänen vanhempansa olivat eronneet. Piia joutui toisinaan nuorisoporukassa kiusaamisen kohteeksi.

Missä hän on? Missä?


Artikkeli julkaistu Alibin numerossa 8/2007

Teksti:Mika Lahtonen