14 etsintäkuulutettua naista – tällaisia rikollisia tai epäiltyjä Europol tavoittelee

Europolilla on meneillään Crime has no gender -kampanja. Tarkoituksena on kiinnittää kansalaisten huomio siihen, ettei raakoihinkaan rikoksiin syyllistyminen ”katso sukupuolta”. Alla on esitelty neljätoista Euroopassa etsintäkuulutettua naista. Heidät on joko tuomittu tai heidän epäillään syyllistyneen vakaviin rikoksiin.

Kristi Amberg

Viron poliisi on etsintäkuuluttanut 30-vuotiaan Ambergin. Häntä odottaa vuoden ja yhdeksän kuukauden istuminen. Tuomion takana on lukuisia huumausainerikoksia. Amberg pyöritti muun muassa kokaiini- ja amfetamiinikauppaa lukuisten diilerien avustamana.

Elisabeth Gertrude Skarits

63-vuotiaan Skaritsin epäillään käärineen itselleen 4,2 miljoonan potti kiinteistökauppoihin liittyvän huijausvyyhdin avulla. Nainen toimi toimitusjohtajana yrityksessä, joka pyöritti asuntojen myyntiin ja vuokraukseen keskittynyttä bisnestä Itävallassa. Etsintäkuulutetusta on viimeinen näköhavainto vuodelta 2011.

Hilde Van Acker

Vuonna 1996 brittiläinen bisnesmies Marc John Mitchell murhattiin Belgiassa. Henkirikoksesta tuomittiin Van Acker ja hänen silloinen poikaystävänsä  Jean-Claude Lacote. 56-vuotiasta Van Ackeria odottaa elinikäinen vankeusrangaistus.

Radina Stancheva Zhecheva

51-vuotias Zhecheva sai viime vuonna viiden vuoden linnatuomion. Hän oli järjestävinään bulgarialaisille erilaisia kotona tai ulkomailla tehtäviä töitä. Lisäksi hän esitti matkanjärjestäjää. Zhecheva käytti erilaisia väärennettyjä asiakirjoja viedäkseen hyväuskoisten uhrien rahat.

Zorka Rogic

Kroatian poliisi epäilee 28-vuotiaan Rogician sekaantuneen huume-, ase- ja räjähdysainekauppaan.

Elizabeth Dizon Honrada

57-vuotias Honrada sai vuonna 2010 viiden vuoden vankeusrangaistuksen huumeiden salakuljetuksesta. Filippiiniläinen oli tuonut Hollantiin 45 kilon satsin kokaiinia. Viimeinen havainto naisesta on Saudi-Arabiasta vuonna 2014.’

Adilet Shakirgazieva

Kazakhin epäillään syyllistyneen lukuisiin asuntomurtoihin Maltalla neljän miehen koplan kanssa. 31-vuotias nainen oli poliisin hallussa jo  kertaalleen. Hän otti hatkat vuonna 2017 päästyään vapaalle jalalle takuita vastaan.

Jessica Edosomwan

Ranskan poliisi on etsintäkuuluttanut 26-vuotiaan Edosomwanin. Hänen epäillään olleen osa jengiä, joka paritti nigerialaisia tyttöjä lukuisissa ranskalaisissa kaupungeissa. Uhreilta kiskottiin kohtuuttomia vuokria ja tienestit siirrettiin nigerialaisille pankkitileille. Epäilty on ollut hakusessa kahden vuoden ajan.

Ildiko Enderle

Romanian poliisi on etsintäkuuluttanut 43-vuotiaan Enderlen. Hänen epäillään syyllistyneen ihmiskauppaan. Osa uhreista on alaikäisiä. Enderlen epäillään houkutelleen naisia ja tyttöjä lupaamalla heille töitä Saksasta. Tosiasiassa uhrit olisi kuljetettu Tsekin tasavaltaan ja painostettu siellä prostituutioon.

Angelina Sacjuka

20-vuotias Sacjuka on tuomittu henkirikoksesta lähes neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Hän hakkasi ja potki hengiltä muiden syyllisten kanssa naisuhrin Latvian Riikassa.

Ildiko Dudas

Unkarin poliisi on etsintäkuuluttanut Dudasin ja häntä odottaa kuuden vuoden linnatuomio. 31-vuotias nainen sai miesystävänsä kanssa tuomion huumekaupasta, jota he harjoittivat lähinnä yökerhoissa. Lisäksi rikosrekisteriin  tuli merkintä lasten hyväksikäytöstä, koska pariskunta kuskasi jälkikasvuaan mukana diilauskeikoilla.

Elena Puzyrevich

39-vuotias Puzyrevich on saanut viiden vuoden linnatuomion ihmiskaupasta. Nainen organisoi toimintaa, jossa yhdeksän venäläisnaista huijattiin muuttamaan Espanjaan. Siellä heidät painostettiin myymään itseään muun muassa matkakulujen korvaamiseksi.

Olivera Petrovic Ristic

Serbialaisnaista rikoskumppaneinen epäillään murhasta. 75-vuotias mies surmattiin kotonaan Italiassa asuntomurron yhteydessä vuonna 2017. Lisäksi uhrin 94-vuotias äiti yritettiin tukehduttaa.

Monika Rafaelova

Ruotsin poliisi on etsintäkuuluttanut Rafaelovan. Hänen epäillään olevan osa jengiä, joka on ottanut uhreikseen lähinnä vanhempia naishenkilöitä. Uhreilta on viety ruokakaupoissa ja ostoskeskuksissa maksukortteja, jonka jälkeen pankkitilit on tyhjennetty.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: etsintäkuulutus, Europol