Entinen huumepoliisi Kalevi ”Kale” Puonti paljastaa, millaista hänen työnsä oikeasti oli: ”Kätköjä tarkkailtiin kuusi viikkoa työmaakopista!”

Kalevi ”Kale” Puonti suunnitteli nuorena miehenä lähtevänsä töihin ravintola-alalle. Hän päätyi kuitenkin Tampereen Pohjolankadulle poliisikouluun. Ala kiinnosti, koska siinä pääsisi heti töihin, ja opiskelukin on ilmaista. Syksyllä 1983 alkoi kurssi, josta hän valmistui viidessä kuukaudessa poliisiksi. Sen jälkeen Puonti toimi 30 vuoden ajan huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa.

Muisto työmaakopista

Kale Puonti on kirjoittanut tuoreen muistelmateoksen Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia (Bazar Kustannus) poliisiajoistaan. Miehellä on satoja mielenkiintoisia tositarinoita huumemaailman syövereistä. Niistä yksi ulottuu vuoteen 2004.

Huumepoliisit löysivät Helsingin Pasilan Hakamäentien sillan kannen alta kahdesta paikasta yhteensä kymmenen kiloa amfetamiinia. Tarkkailutoiminta kuuluu huumepoliisin perustyöhön, mutta nyt paikka oli hankala. Niinpä sinne hankittiin kaupungilta työmaakoppi.

”Jemmoja tarkkailtiin työmaakopista 24/7 lähes kuusi viikkoa, ja lopulta siirryimme pelkkään kameravalvontaan. Voin kertoa, että yövuorossa Keskuspuistossa näki kaikenlaista kulkijaa. Sanonta Helsinki ei nuku koskaan piti täysin paikkansa. Kaikenlaisia kulkijoita riitti kellon ympäri”, Puonti muistelee kirjassaan.

Puonnin mukaan varsinkin yöt olivat pitkiä ja raskaita.

”Hereillä pysyäkseen kannatti aina välillä käydä pienellä jaloittelulla puiston hiekkateillä. Kun mitään ei tapahtunut, vapaaehtoiset yövuorolaiset vähenivät, ja lopulta postaus päätettiin lopettaa. Määrärahatkaan eivät olisi pidempään postaukseen riittäneet, sillä kokoaikainen seuranta vei paljon resursseja. Myös kameravalvonnasta luovuttiin lopulta, koska kameroiden akut eivät vielä tuohon
aikaan kestäneet kovin pitkiä aikoja. Akkuja ei ehditty muiden työtehtävien takia enää vaihtaa.”

Kätköjä pitkin Pasilan metsiä

Eräänä päivänä Puonnin kollega oli tulossa töihin. Hän kulki myös postauspaikan ohi. Sillan kohdalla oli Viron kilvissä oleva henkilöauto. Sattumalta paikalla kävellyt poliisi huomasi, kun kolme virolaismiestä kaivoi sillan alla kuoppaa. Paikalle hälytettiin nopeasti lisävoimia. Kaikki kolme virolaismiestä jäivät rysän päältä kiinni.

”Virolaiset olivat niin kutsuttuja työmiehiä, joiden tehtävänä oli ollut pakata isompi huumausaine-erä pienempiin paketteihin ja siirtää paketit eri paikkoihin. Pasilan metsistä saatiin kokonaisuudessaan takavarikkoon 22 kiloa amfetamiinia”, Kale Puonti muistelee tänään torstaina ilmestyvässä kirjassaan.

 

Teksti:Mika Lahtonen
Avainsanat: amfetamiini, Bazar Kustannus, huumepoliisi, Kale, Kalevi Puonti, Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia