KHO:n päätös: Tiitisen listaa ei julkisteta!

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan suojelupoliisin on luovutettava Tiitisen listana tunnettu asiakirja sitä pyytäneelle toimittajalle. KHO:n keskiviikkoaamuna antaman päätöksen mukaan Tiitisen lista pysyy edelleen visusti salaisena suojelupoliisin kassakaapissa.

KHO perustelee päätöstään seuraavasti: ”Koska suojelupoliisi on saanut asiakirjan osana tiedustelupalveluiden välistä luottamuksellista tietojenvaihtoa, KHO:n mukaan ei ole julkisuuslain tarkoittamalla tavalla ilmeistä, ettei tiedon antaminen asiakirjasta vaaranna valtion turvallisuutta. Näin saadun luottamuksellisen tiedon julkistaminen voi vaikuttaa kielteisesti suojelupoliisin yhteistyötahojen halukkuuteen jatkossa luovuttaa suojelupoliisille tiedustelutietoja.”

Tiitisen lista on asiakirja, jonka suojelupoliisi sai Saksasta vuonna 1990. Siinä on lyhyt johdanto-osa sekä luettelo henkilöistä, joilla on ollut yhteyksiä DDR:n turvallisuuspalvelun Stasin toimintaan. Asiakirja ei johtanut Suomessa esitutkintaan.

 

 

Teksti:Mika Lahtonen