Lapissa liikkuu väärennettyä rahaa

Lapin poliisilaitoksella on tutkittavana useita väärän rahan käyttöön liittyviä tapauksia. Viimeisimmät ilmi tulleet tapahtumat liittyvät tilanteisiin, joissa henkilö maksaa ostamansa tuotteen väärennetyllä rahalla.

Usein väärän rahan käyttö tulee ilmi jo heti maksutapahtuman yhteydessä, mutta viimeistään väärä raha ilmenee maksupaikan kassalaskennan yhteydessä tai laskentakeskuksissa.

Liikkeillä on nykyään käytössä setelitunnistuslaitteita, joilla setelit tunnistetaan maksutapahtuman yhteydessä. Juuri setelitunnistuslaitteiden ansioista väärä raha tulee ilmi pääosin jo maksutapahtuman yhteydessä.

Poliisilla tutkittavana olevissa tapauksissa väärää rahaa käyttänyt henkilö on yrittänyt maksaa pienet ostoksensa 20 tai 50 euron väärennetyillä seteleillä. Henkilö on tilannut käyttämäänsä väärää rahaa ulkomaisista verkkokaupoista.

Verkkokaupoista tilatuissa seteleissä ei ole turvatekijöitä, kuten turvalankaa tai vesileimaa, joiden avulla väärennökset kyetään erottamaan.

Henkilö, joka tietoisesti käyttää väärää rahaa esim. maksutapahtumien yhteydessä, syyllistyy väärän rahan käyttöön, josta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään yhdeksi vuodeksi. Myös väärän rahan hallussapito on rangaistavaa.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Lapin poliisilaitos, väärennetty raha