Näin Kelaa huijattiin yli 100 000 eurolla

Keskusrikospoliisi tutkii törkeää petossarjaa Kelan asumistukiin liittyen.

Esitutkinta tapauksesta käynnistyi kesällä 2023 törkeän huumausainerikostutkinnan yhteydessä ilmi tulleiden asuntojen vuokrausten kautta. Esitutkinnan perusteella jälleenvuokrattuja asuntoja on ollut ainakin 25 kappaletta. Rikosvahingon epäillään olevan yli 100 000 euroa.

Petossarjan epäillään ajoittuneen vuosien 2022–2023 ajalle. Poliisin esitutkinnan mukaan pääepäilty oli hankkinut pääkaupunkiseudulla hallintaansa kymmeniä vuokra-asuntoja. Asunnoissa on ollut kirjoilla henkilöitä, jotka ovat saaneet Kelalta asumistukea. Asumistukea Kelalta saaneet asukkaat olivat luovuttaneet asuntoja pääepäillyn haltuun korvausta vastaan, ja pääepäilty oli jälleenvuokrannut asuntoja käteismaksua vastaan. Vuokrattuja asuntoja oli käytetty asumisen lisäksi lyhytaikaiseen käyttöön ja muun muassa huumausaineiden kätkö- ja säilytyspaikkoina.

Asiakokonaisuuteen liittyy pääepäillyn lisäksi 24 henkilöä, joita epäillään petoksesta. Kaikki epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. Asuntoja jälleen vuokranneita henkilöitä ei puolestaan epäillä rikoksesta, vaan heitä on kuultu todistajan asemassa.

– Esitutkinnassa on tullut ilmi, että epäillyt ovat erehdyttäneet Kelaa antamalla väärää tietoa muun muassa tosiaasiallisesta asuinpaikastaan. Näiden väärien tietojen perusteella Kela on maksanut heille tukia, kertoo Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja rikoskomisario Matti Rekola.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Kela, Matti Rekola, petos, poliisi