Poliisi keskeytti epäillyn rikollisen teon Snapchatissa

Sosiaalisen median alustoilla käydään paljon monen kirjavaa keskustelua ikään, sukupuoleen ja kansallisuuteen katsomatta. Lapsille ja nuorille on ominaista keskustella kirjoitetun sisällön lisäksi kuvilla, emojeilla sekä ääniviestein.

Joskus käy niin, että sosiaalisessa mediassa luottamuksella toiselle lähetetty arkaluontoinen viesti saattaa kääntyä kuvan lähettäjää vastaan. Esimerkiksi ystävyyssuhteen päättyminen riitaisasti saattaa johtaa lopulta toisen yksityiselämää loukkaavan viestin levittämiseen. Arkaluontoisella materiaalilla saatetaan myös kiristää toista osapuolta henkisesti tai rahallisesti.

Näin kävi alkuvuonna 2024 myös eräälle pirkanmaalaiselle nuorelle Snapschatissa. Ystävien kesken lähetetty arkaluontoinen kuva ajautui henkilön haltuun, joka nimimerkin suojin alkoi kiusata ja painostaa viesteillä kuvassa esiintynyttä henkilöä.

Epäiltyyn rikolliseen tekoon syyllistynyt henkilö kirjoitti Snapissa uhkaavia ja painostavia viestejä, joissa hän mm. haukkui ja kehotti nuorta tappamaan itsensä. Viestit olivat useiden henkilöiden luettavissa usean kuukauden ajan. Tässä tapauksessa rohkea ja määrätietoinen nuori otti yhteyttä ”Sua varten somessa”- chattiin kertoen, että joku on uhannut levittää hänestä arkaluontoista kuvamateriaalia somessa. Tämän jälkeen myös poliisi tuli tietoiseksi asiasta ja aloitti selvittämään, onko asiassa syytä epäillä rikosta, kertoo rikoskomisario Markus Antila.

Poliisilla on lakiin perustuva oikeus saada rikoksen estämiseksi tai selvittämiseksi tarvittavia tietoja palvelun tarjoajalta tietoja nimimerkin turvin operoivasta epäillystä rikoksen tekijästä. Snapchat on Yhdysvalloissa toimiva sosiaalisen median suuryritys, jota käyttää noin 750 miljoonaa henkilöä. Snapchat tekee yhteistyötä useiden maiden viranomaisten kanssa ja vastaa viranomaisten kyselyihin.

Valitettavasti kyselyiden käsittelyssä ilmenee välillä pitkiäkin viiveitä, joten viestien poisto pyynnöt sekä nimimerkkien tunnistaminen ottaa aikansa. Samaan aikaan loukkaavat viestit saattavat edelleen olla some alustoilla ihmisten nähtävillä pitkiä aikoja ja satuttaa henkisesti loukattua osapuolta.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: nuori, Pirkanmaa, poliisi, Snapchat, some