Nuoria on kiristetty intiimikuvilla: hurjia rahavaatimuksia!

Itä-Uudenmaan poliisille on tullut tutkittavaksi tämän vuoden kevään ja syksyn välisenä aikana kymmenkunta tapausta, jossa nuoret ovat joutuneet kiristyksen kohteeksi eri somekanavien viestialustoille ladattujen ja siellä jaettujen intiimien valokuvien ja videoiden vuoksi.

– Nuoret, näissä tapauksissa pääsääntöisesti pojat, on saatu ottamaan itsestään kuva tai video, jossa näkyy henkilön kasvot ja intiimialue ja lähettämään se sosiaalisen median kanavissa yksityisviestinä, kertoo rikosylikonstaapeli Eija Valonen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lapsirikostutkinnasta.

Tämän jälkeen nuoria on kiristetty maksamaan useita satoja, jopa tuhansia dollareita rahaa tai kuvat jaetaan ja lähetetään nuoren käyttämästä somekanavasta poimituille ystäville ja lähipiirille. Näitä keskusteluja on käyty pääsääntöisesti englannin kielellä ja tekijöiden jäljet vievät ulkomaille sähköpostien ja IP-osoitteiden tietojen perusteella. Yksittäisillä tekijöillä ip-osoitetiedot vievät useaan eri maahan.

– Poliisi kehottaa nuoria tarkoin harkitsemaan mitä ja minkälaisia kuvia somekanaviin sekä yksityisiin keskusteluihin itsestään laittaa. Kannattaa myös tutustua omien sometiliensä yksityisyysasetuksiin ja tarkistaa miten julkisia tilit ovat. Oma seuraajapiiri kannattaa tarkoin harkita ja rajata eli on hyvä tarkistaa kenellä kaikilla on pääsy katsomaan henkilön omia julkaisuja ja kuka pystyy laittamaan sinulle viestiä, Valonen jatkaa.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: intiimikuva, kiristys, nuoret, poliisi