Poliisi: Koskelan henkirikoksen 16v uhriin kohdistettiin sadistisia tekoja

Poliisi on tänään tiedottanut, että Koskelan sairaala-alueella Helsingissä 4. joulukuuta tapahtuneen epäillyn murhan esitutkinta on saatu päätökseen. Tapaus siirtyy syyteharkintaan torstaina ja syytteen nostamisen määräpäivä on 5. helmikuuta.

Henkirikoksen uhri oli 16-vuotias poika. Teosta epäillään kolmea, teon aikaan uhrin kanssa samanikäistä poikaa. Tutkinnan aikana heistä kaksi on täyttänyt 17 vuotta.

– Esitutkinnassa poliisille on piirtynyt kuva, jonka mukaan uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Toimintaa voi pitää pitkään jatkuneena väkivaltaisena kiusaamisena, joka on johtanut tapahtumailtana uhrin kuolemaan, poliisin tiedotteessa todetaan.

Poliisi tutki myös henkirikosta edeltäneiden neljän muun päivän tapahtumia. Tämän perusteella on pääteltävissä, että epäillyillä oli tapana tavata uhria perjantaisin. Tapaamisiin liittyi epäiltyä väkivaltaa ainakin neljästi. Yhtä lukuun ottamatta teot tapahtuivat samalla Koskelan sairaala-alueella kuin epäilty murhakin peräkkäisinä perjantaipäivinä.

Rikosnimikkeinä näissä tapauksissa on kolme pahoinpitelyä ja ryöstö. Lisäksi on tutkittu huumausaineen käyttörikosta, sillä kahden pojan epäillään käyttäneen huumausaineita pahoinpitelyn yhteydessä. Kaikissa teoissa epäillyt ovat pääpiirteittäin samoja kuin henkirikoksessa. Ryöstöstä epäillään neljättäkin poikaa, joka ei liity henkirikoksen tutkintaan. Yhdestä pahoinpitelystä epäillään puolestaan vain kahta henkirikokseen liittyvääå nuorta.

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä. Kaikkien epäillään kohdistaneen väkivaltaa uhriin, minkä lisäksi väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu sekä lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Tutkinnan perusteella uhrin traagista kuolemaa edelsi kolmesta neljään tuntiin kestänyt pahoinpitely. Hänet oli myös epäilyn mukaan pakotettu juomaan alkoholia.

 

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: 16-vuotias, esitutkinta, Helsinki, henkirikos, kiusaaminen, Koskela, kuvaaminen, pahoinpitely, Ryöstö