Poliisi paljasti nuorten huumausaineiden välitysringin

Hämeen poliisilaitoksella on vuoden 2023 kesästä ollut tutkinnassa laaja nuorten henkilöiden huumausaineiden välittämiseen liittyvä kokonaisuus. Tutkinta käynnistyi poliisin oman tiedonhankinnan pohjalta.

Esitutkinnassa selvitettiin kaikkiaan 18 kappaletta eri asteisia huumausainerikoksia, jotka on keskiviikkona saatettu syyteharkintaan. Näistä rikoksista neljä tutkittiin törkeänä huumausainerikoksena ja muut nimikkeet olivat perusmuotoisia huumausainerikoksia ja huumausaineiden käyttörikoksia.

Poikkeuksellisen asiasta teki se, että huumausaineita välittäneeseen verkostoon kuului useita nuoria henkilöitä, joista osa oli tapahtuma-aikana alaikäisiä, mukaan lukien päätekijäksi epäilty henkilö, joka oli tapahtuma-aikaan 17-vuotias. Pääasiallinen tutkinnassa esiin tullut huumausaine oli kannabis.

Toiminta tapahtui Hämeenlinnan ja sen lähiseutujen alueella. Tutkittuun kokonaisuuteen liittyvä huumausaineiden määrä ei asiasta epäiltyjen kohdalla ollut törkeyttämisen perusteena, vaan osan epäiltyjen kohdalta teot tutkittiin törkeinä huumausainerikoksina nimenomaan siitä syystä, että huumausaineita oli välitetty alaikäisille henkilöille. Huumausaineiden välittäminen toteutettiin erilaisia puhelinten viestisovelluksia hyödyntäen.

Hämeen poliisilaitos panostaa jatkossakin nuorten tekemien rikosten tutkintaan ja pyrkii katkaisemaan rikoksiin syyllistyneiden nuorten rikoskierteen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Hämeen poliisilaitos, kannabis, nuoret, törkeä huumausainerikos