Poliisille ankaraa kritiikkiä kouluammuskelusta

Pirkanmaan poliisilla ei mennyt kaikki ihan putkeen Oriveden kouluammuskelussa. Koko tapahtuma olisi todennäköisesti saatu estettyä, jos poliisi olisi puuttunut vuonna 1989 syntyneen miehen aseiden hallussapitoon. Miehen kanssa seurustelleen 16-vuotiaan tytön vanhemmat olivat hakeneet tälle lähestymiskieltoa uhkaavan käytöksen johdosta. Mies oli 16-vuotiaan lähipiirin mukaan siepannut tytön Pohjois-Suomeen aiemmin tänä talvena. Miehellä oli rinnakkaisluvat kolmeen aseeseen. Oudosta tapahtumasarjasta ja lähestymiskieltohakemuksesta huolimatta poliisi ei tehnyt elettäkään aseiden osalta. Sisäministeri Päivi Räsänen on luvannut, että Pirkanmaan poliisin toiminta selvitetään.

Tänä aamuna reilu parikymppinen mies meni ensin tytön isän työpaikalle ja ampui tätä olkavarteen. Heti sen jälkeen hän marssi koululle, jossa opettaja avasi luokan oven, mutta nähtyään vihan vallassa olleen miehen työnsi oven väkisin kiinni ja lukitsi sen. Sen jälkeen mies ampui metsästyskiväärillä kuusi laukausta oven läpi. Kukaan koulussa olleista ei loukkaantunut.

Poliisi on päivän aikana saanut kritiikkiä myös tiedottamisestaan. Tampereen poliisitalolla järjestettiin puoliltapäivin tiedotustilaisuus, jossa ei kerrottu mitään sellaista, mitä toimittajat eivät olisi jo tienneet. Edes teon motiivia poliisi ei paljastanut, vaikka Alibi oli kertonut sen ensimmäisenä tiedotusvälineenä jo aamupäivällä.

Poliisi panttasi tietoa tuntikaupalla, vaikka moni kaipasi näin vakavasta ampumavälikohtauksesta tietoa. Poliisilta kesti peräti kahdeksan tuntia, ennen kuin se suostui kertomaan teon motiivin.

Alibi kertoi siis jo aamupäivällä, että teon motiivina oli eroprosessi.

Teksti:Mika Lahtonen