Tällainen on Viking Sally -murhan syyte!

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa on tänään luettu syytteet yli viisikymppiselle tanskalaismiehelle 34 vuotta sitten Viking Sally -aluksella tapahtuneesta henkirikoksesta. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja murhan yrityksestä.

Teot tapahtuivat laivan helikopterikannella. Väkivallanteossa menehtyi saksalainen 20-vuotias mies ja hänen 21-vuotias naisystävänsä. Nyt syytettynä oleva tanskalaismies kiistää teot. Hän on aiemmin esiintynyt julkisuudessa partiopoikana, joka löysi interrail-matkalla olleet uhrit ja yritti auttaa heitä.

Syytettynä oleva vuonna 1969 syntynyt tanskalaismies vastaa vapaalta jalalta. Hän on pukeutunut siistiin liituraitapukuun ja on olemukseltaan muutenkin huoliteltu. Mies ei käytä istunnossa maskia, koska hän vetoaa saaneensa molemmat rokotukset.

Oikeutta käydään kolmen tuomarin kokoonpanossa. Syyttäjiä on kaksi.

Syyte 20-vuotiaan miehen murhasta kuuluu seuraavasti:

”H. on Tukholmasta Turkuun matkalla olleella matkustaja-aluksella tahallaan surmannut yöaikaan laivan helikopterikannella makuupussissa nukkumassa olleen Klaus Schelklen lyömällä tätä useita kertoja laivan tiloista ottamallaan ns. kuonavasaralla voimakkaasti päähän aiheuttaen
Schelklelle viiden tai kuuden iskun aiheuttamat viisi haavaa ohimoalueelle korvan yläpuolelle ja niihin liittyen kaksi kallon lakialueen reikämurtumaa, kallonpohjaan murtumaviivoja sekä aivoihin kolme aivoruhjetta, mihin iskujen aiheuttamiin aivojen ruhjevammoihin Schelkle on noin kaksi tuntia myöhemmin kuollut.

Surmaaminen on tehty erityistä raakuutta ja julmuutta osoittaen ja myös voimassa olevan lain mukaisesti erityisen raa´alla ja julmalla tavalla ottaen huomioon makuupussissa nukkumassa olleen uhrin täydellinen puolustuskyvyttömyys, useiden lyöntien kohdistaminen Schelklen ja
samassa tilaisuudessa myös tämän vieressä omassa makuupussissa nukkumassa olleen syytekohdassa 2 mainitun asianomistajan pään alueelle sekä asianomistajalle iskujen vammoista aiheutuneen erityisen suuren kärsimyksen johdosta.

Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen rikokseen johtaneet ja siitä ilmenevät seikat huomioon ottaen erityisen törkeä, koska H. on kohdistanut raakuutta ja julmuutta osoittavan tekonsa vaaraa aavistamattomaan ja puolustuskyvyttömään uhriin, joka ei ole antanut minkäänlaista aihetta väkivaltaiseen käyttäytymiseen.”

Syyttäjä luki myös syytteen 21-vuotiaan naisen murhan yrityksestä. Se kuuluu seuraavasti:

”H. on Tukholmasta Turkuun matkalla olleella matkustaja-aluksella tahallaan yrittänyt surmata yöaikaan laivan helikopterikannella makuupussissa nukkumassa olleen Bettinan lyömällä tätä useita kertoja laivan tiloista ottamallaan ns. kuonavasaralla voimakkaasti päähän aiheuttaen asianomistajalle kuusi haavaa, joista neljä oikean ohimon ja päälaen alueelle ja kaksi takaraivolle, sekä niiden alle kalloon laajat painumamurtumat ja ohimo-päälaenlohkoon aivoruhjetta. Aivovammat ovat olleet hengenvaaralliset. Lisäksi asianomistajan vasen keskisormi on tapahtuman yhteydessä katkennut tyviosastaan kuonavasaran lyönnistä lähes irti ja jouduttu amputoimaan.

Teko on jäänyt yritykseksi. Kallo- ja aivovaurion seurauksena Bettinan toisen silmän näkökyky ja toisen käden toimintakyky ovat heikentyneet.

Surmaamisen yritys on tehty erityistä raakuutta ja julmuutta osoittaen ja myös voimassa olevan lain mukaisesti erityisen raa´alla ja julmalla tavalla ottaen huomioon makuupussissa nukkumassa olleen uhrin täydellinen puolustuskyvyttömyys, useiden lyöntien kohdistaminen asianomistajan ja samassa tilaisuudessa myös tämän vieressä omassa makuupussissa nukkumassa olleen syytekohdassa 1 mainitun asianomistajan pään alueelle sekä asianomistajalle iskujen vammoista aiheutuneen erityisen suuren kärsimyksen johdosta.

Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen rikokseen johtaneet ja siitä ilmenevät seikat huomioon ottaen erityisen törkeä, koska H. on kohdistanut raakuutta ja julmuutta osoittavan tekonsa vaaraa aavistamattomaan ja puolustuskyvyttömään uhriin, joka ei ole antanut minkäänlaista aihetta väkivaltaiseen käyttäytymiseen.”

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa ainakin viisi päivää. Alibi seuraa käsittelyä paikan päällä Turun oikeustalolla.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: murha, murhan yritys, Viking Sally