Valepoliiseista iso riesa – oikea poliisi vetoaa omaisiin

Valepoliisit aiheuttavat hämminkiä ympäri maata. Nyt Oulun poliisi vetoaa erityisesti iäkkäiden ihmisten omaisiin.

Oulun poliisilaitoksen alueella on kesän ja syksyn aikana tullut esille runsaasti valepoliisihuijauksia ja niiden yrityksiä. Tyypillistä tapauksille on, että soiton kohteena on iäkkäämpi ihminen. Puheluissa soittaja esiintyy poliisina ja haluaa saada tietoonsa verkkopankkitunnukset ja salasanan.

Soittaja esiintyy uskottavasti ja saa luotua puheluun luottamuksellisen ilmapiirin. Puhelun aikana voi esiintyä myös painostusta; jos kerrot asiasta muille, syyllistyt rikokseen.

Puhelut ovat huijausta, sillä poliisi ei koskaan kysy verkkopankkitunnuksia, salasanoja tai pankkikortin tunnuslukua. – Jos poliisi tarvitsee rikoksen selvittämiseksi pankkitietoja, saamme ne suoraan pankista. Asiakkaan ei niitä pidä kertoa, rikoskomisario Nina Similä Oulun poliisista painottaa.

Valepoliisihuijauksia tutkitaan rikosnimikkeillä virkavallan anastus ja petos tai petoksen yritys.

Rikoskomisario Similän mukaan puhelu kannattaa lopettaa ystävällisesti, mutta päättäväisesti, jos yhtään epäilee soittajan tarkoitusperiä. Tällaisen puhelun voi lopettaa välittömästi. Mieluummin kannattaa olla varovaisempi kuin liian avoin.

Poliisi pyytää iäkkäiden henkilöiden omaisia keskustelemaan asiasta heidän kanssaan ja muistuttamaan, ettei mitään pankkitietoja saa missään tapauksessa luovuttaa puhelimitse koskaan.

Poliisi vetoaa lähimmäisiin ja kaikkien iäkkäiden ihmisten kanssa toimiviin, levittäkää tietoa ilmiöstä ja varoittakaa. Lisää Facebookissa: https://www.facebook.com/oulunpoliisi/posts/969846756452204

Teksti: mikalahtonen