Vanhus virui 5 vuorokautta lattialla – kotipalvelun työntekijä ja yrittäjä välttyivät syytteeltä

Kerromme tuoreessa Alibi-lehdessä maaliskuussa tapahtuneeseen onnettomuuteen liittyvän esitutkinnan päättymisestä. Kotkalainen 89-vuotias nainen kaatui kotonaan ja virui lattialla viiden vuorokauden ajan. Vanhus ei päässyt ylös, eikä pystynyt soittamaan itselleen apua.

Naisen asuntoon oli sovittu samalle päivälle kotipalvelun siivouskäynti. Työntekijä kävi soittamassa kerrostalon alaovella summeria sovittuna aikana. Kun vanhus ei avannut ovea, hän yritti soittaa asiakkaalle. Kun tämäkään ei tuottanut tulosta, työntekijä kysyi neuvoa työnantajaltaan.

Poliisi tutki tapausta ja kotipalvelun työntekijä sekä yrittäjä olivat epäiltyinä heitteillepanosta. Aluesyyttäjä Seppo Väisänen ei kuitenkaan nostanut syytettä kumpaakaan vastaan. Hän totesi, ettei vanhuksen ja kotipalveluyrityksen välillä ollut sellaista sopimusta, joka olisi velvoittanut huolehtimaan asiakkaan hyvinvoinnista ja terveydentilasta avustuskäyntien välissä.

Väisänen ihmetteli sitä, ettei kukaan ottanut vanhukseen yhteyttä viiteen päivään tämän vointia kysyäkseen. Nainen selvisi lopulta naapurinsa ansiosta. Tämä huomasi ikkunasta, että vanhuksen televisio oli ollut päällä yötä päivää.

Lue jutun yksityiskohdat tuoreesta Alibista.

 

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: epäily, esitutkinta, heitteillepano, kotipalvelu, Kotka, Vanhus