Kuvassa taposta syytetty Sakari Kauste.

Yllätyskäänne Lehtisaaren tappojutussa: Pääsyytetyn vaimo ja kolmas syytetty vapaaksi

Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin tänään loppupäivästä niin sanotun Lehtisaaren tappojutun loppulausunnot. Syytettyinä on Lehtisaaren arvoasuinalueella asuva pariskunta sekä kolmas miespuolinen henkilö.

Pariskunnan 32-vuotiasta miestä syytetään muun muassa taposta ampuessaan huhtikuussa .45 kaliiperisella pistoolilla 27-vuotiasta miestä otsaan. Vastaajana on myös 32-vuotiaan taposta syytetyn miehen vaimo, jota on kutsuttu varakkaan suvun perijättäreksi. Vaimoa syytetään miehensä ohella pelastustoimen laiminlyönnistä.

Uhria pahoinpideltiin jo aiemmin tammikuussa. Siitä syyttäjä luki syytteet törkeästä ryöstöstä, törkeästä seksuaalisesta kajoamisesta ja törkeästä vapaudenriistosta. Uhri pakotettiin tulikuumaan suihkuun, mukiloitiin silmät umpeen, heitettiin veitsellä selkään ja kidutettiin mitä erilaisimmilla tavoilla tuntikaupalla.

Oikeus teki yllätyspäätöksen

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet pääosan syytteistä. Ampuja väitti laukausta vahingonlaukaukseksi eikä hänen tarkoituksenaan ollut surmata uhria.

Päivän päätteeksi oikeus joutui ottamaan kantaa kolmikon vangittuna pitämiseen. Taposta syytetty ei pyytänyt vapaalle jalalle odottamaan välituomiota. Hänelle on vaadittu mielentilatutkimusta ja vaarallisuusarvion tekemistä.

Taposta syytetyn miehen puoliso piti oikeudenkäynnin päätteeksi pitkän puheen vedotakseen oikeuteen, että se päästäisi hänet vapaalle odottamaan tuomiota. Kolmas syytetty katsoi, ettei hänellä ole oikeastaan asian kanssa mitään tekemistä, ja hän vaati vapaaksi pääsyä.

Helsingin käräjäoikeus suostui kahden syytetyn pyyntöön. Taposta syytetyn vaimo joutui vielä lähtemään vankilan autolla noutamaan vankilasta tavaroitaan. Kolmannella syytetyllä ei ollut vankilassa mitään, joten hän käveli istuntosalin ovesta ulos kuin kuka tahansa vapaa ihminen.

Taposta syytetty mies ja hänen vapaalle jalalle laskettu vaimonsa olisivat halunneet halata oikeudenkäynnin päätteeksi, mutta vankilan vartijat eivät halaamista sallineet.

Oikeus ei vielä ottanut kantaa syytteisiin, vaan se antaa asiassa välituomion 19. heinäkuuta.

Teksti:Mika Lahtonen
Avainsanat: Helsingin käräjäoikeus, henkirikos, Lehtisaaren tappo, Sakari Kauste