Alibi tarkentaa Pihtiputaan surmauutista

Tänään (7.5.2021) ilmestyneessä Alibin printtilehdessä on Tuomiopalstalla julkaistu juttu Pihtiputaalla tapahtuneesta henkirikoksesta. Jutun yhdessä lauseessa kerrottiin virheellisesti, että henkirikoksen uhri olisi ollut 33-vuotias nainen. Alla jutun oikea versio, oikeilla tiedoilla.

 

Pihtiputaan tappo

Toinen syytetyistä mielentilaan

 

Pihtiputaan raa´an henkirikoksen oikeuskäsittely pitkittyy, koska toinen taposta syytetyistä miehistä määrättiin mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon.

 

Keski-Suomen käräjäoikeus käsitteli kevättalven aikana Pihtiputaalla viime syyskuussa tapahtunutta henkirikosta. Alibi seurasi jutun oikeuskäsittelyä, jossa kaksi miestä oli vastaamassa syytteeseen 54-vuotiaan miehen taposta.

Nyt oikeus on antanut jutussa välituomion. Sen mukaan miehet olivat toimineet syytteessä kuvatulla tavalla, eli lyöneet ja potkineet uhria muun muassa päähän. Lopuksi uhria oli kuristettu kurkusta niin, että tämä lakkasi hengittämästä.

Oikeus päätti passittaa raskaan rikostaustan omaavan Reijo Pylkkäsen, 50, mielentilatutkimukseen, jonka yhteydessä hänelle on tehtävä myös vaarallisuusarvio. Pylkkänen on aiemmin tuomittu lukuisista väkivaltarikoksista, kuten murhasta, taposta, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Kuoli tukehtumalla

Pihtiputaan henkirikoksessa oli kysymys kolmen miehen ja yhden naisen illanvietosta, jonka yhteydessä oli syntynyt riitaa. Seurue oli kokoontunut Reijo Pylkkäsen ja naisen asunnolle, jossa nautittiin myös alkoholia.

Toinen taposta syytetyistä, Ossi Kataja tönäisi uhrin sohvalta lattialle. Sen jälkeen seurueeseen kuulunut nainen ryhtyi potkimaan uhria päähän tämän maatessa lattialla. Myös Kataja potki uhria päähän, ja välillä pahoinpitelyyn osallistui Pylkkänenkin.

Poliisin suorittaman esitutkinnan perusteella Kataja kuristi kaksin käsin uhria kurkusta. 54-vuotiaan miehen kuolinsyyksi todettiin tukehtuminen.

Seuraavana aamuna ruumis siirrettiin autoon ja se kuljetettiin uhrin kotipaikalle Pihtiputaan ja Viitasaaren välissä olevalle Alvajärvelle. Ruumis vedettiin pusikkoon piiloon ja se peitettiin pressulla.

Uhriin kohdistettuun väkivaltaan oli syytettynä myös 33-vuotias nainen. Hänelle vaaditaan rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä.

Naisen mukaan koko tapahtuma johtui Pylkkäsen mustasukkaisuudesta. Uhrilla oli ollut suhde naisen kanssa. Suhde oli aika ajoin jatkunut vielä Pylkkäsen tultua kuvioihin mukaan.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa jutussa tuomion mielentilatutkimuksen jälkeen.

Teksti: Mika Lahtonen
Avainsanat: Pihtiputaan tappo