Kotisairaala Luotsin murhakäräjät: Lähes kaikki syytteet kaatuivat

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hetki sitten antamallaan tuomiolla hylännyt kaikki pääsyytteet turkulaisen Kotisairaala Luotsin murhajutussa.

Oikeusvyyhdissä oli syytettynä entinen aviopari, joista vakavimmat syytteet koskivat yrityksen perustajaa, Luotsissa sairaanhoitajana toiminutta Janne Hilliä.

Jutun esitutkintaan käytettiin runsaasti resursseja ja aluesyyttäjä Jooseppi Kiviharju ajoi syytteitä kuin käärmettä pyssyyn. Syyttäjä vaati Hillille elinkautista vankeutta murhasta, kahdesta törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kiskonnasta, törkeästä kavalluksesta, törkeästä väärennyksestä ja törkeästä huumausainerikoksesta.

Hillin entistä lääkärivaimoa syytettiin törkeästä kiskonnasta, mutta sekin syyte hylättiin. Myös neljää kaupungin virkamiestä koskevat syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Janne Hilli tuomittiin ainoastaan törkeästä väärennyksestä puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Vakavin syyte, murha, koski 96-vuotiaan vakavasti sairaan potilaan kuolemaa. Potilas oli ollut sijoitettuna saattohoitoon Saaga-palvelutaloon. Marraskuussa 2013 Hilli kutsuttiin Saaga-kotiin lääkitsemään potilaalla ilmennyttä voimakasta kipua. Jo tuntia aiemmin paikalla oli käynyt ambulanssi.

Hilli oli antanut potilaalle lääkärin ohjeen mukaan Oxanest-kipulääkettä injektiona ihon alle. Lääkitys ei ollut auttanut potilaan kipuihin. Lisäksi potilaan limaisuus tuntui pahenevan.

Hilli oli yrittänyt tavoittaa lääkäriä tässä onnistumatta. Potilaan tila oli ollut heikko ja Hilli oli ollut yhteydessä lääkärivaimoonsa, joka oli määrännyt puhelinkonsultaation perusteella lääkeinfuusion kipuun ja voimakkaaseen limaisuuteen.

Hilli ei ehtinyt pistää kanyyliin mitään lääkeainetta, vaan ainoastaan keittosuolaa. Varsinaista lääkitystä ”kovilla aineilla” ei annettu ollenkaan.

Alibin tavoittama Janne Hilli on tyytyväinen syyteryppään kaatumiseen, lukuun ottamatta väärennystä.

– En voi muuta sanoa kuin että olen melkein sataprosenttisen tyytyväinen. Tuomiota väärennyksestä vähän ihmettelen, Hilli kommentoi.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Janne Hilli, Kotisairaala Luotsi, murha