Näin härski on Omavero-huijaus

Poliisille on tehty jälleen rikosilmoituksia omaveron nimissä tehdyistä huijauksista. Rikosilmoitustietojen perusteella tekotapa ns. omavero-huijauksissa on seuraavanlainen:

Asianomistaja saa puhelimeensa tekstiviestin, jossa mainitaan esimerkiksi veronpalautus. Viestissä on linkki, jonka nimessä on mainittu ”omavero”. Asianomistaja klikkaa linkkiä, ja hänelle aukeaa sivu, joka näyttää mobiilipankin kirjautumissivulta. Asianomistaja syöttää sivulle verkkopankkitunnuksensa ja tunnusluvun. Asianomistajalle tulee vielä pyyntö (tai useita pyyntöjä) pankkitapahtuman vahvistamisesta. Hän vahvistaa pyynnöt.

Jonkin ajan kuluttua asianomistaja havaitsee, että kaikki hänen omilla ja käyttöoikeustileillään (esim. lasten, puolison, vanhempien sekä yrityksen tilit) olleet varat on siirretty ulkomaille. Lisäksi asianomistajan nimissä on haettu tuhansien eurojen luotto, joka on myöskin siirretty ulkomaille.

Jos toimit erehdyksessä edellä kuvatulla tavalla, soita välittömästi pankkisi korttien sulkupalvelunumeroon ja pyydä sulkemaan verkkopankkitunnuksesi ja varmuuden vuoksi myös pankkikorttisi. Tee sen jälkeen rikosilmoitus mahdollisimman nopeasti. Jos havaitset tapahtuneen virka-ajan ulkopuolella, ilmoita asiasta hätäkeskukseen. Älä aikaile hetkeäkään!

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Omavero-huijaus, poliisi, rikosilmoitus, veronpalautus