Näin poliisi töppäsi Kouvolassa!

Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa käsiteltiin torstaina perhesurmaa, jossa 31-vuotiasta naista syytettiin kahden pienen lapsensa taposta. Äiti oli surmannut kaksi tytärtään tyynyllä tukehduttamalla. Toinen lapsista oli 3-vuotias, toinen vain viiden kuukauden ikäinen vauva. Jutun asiakirjat tulivat julkisiksi, mutta mitä teki Kouvolan poliisi?

Poliisi toki lupasi toimittaa esitutkintapöytäkirjan, mutta pitkällä viiveellä. Poliisi mainitsi jopa kahden viikon tai kuukauden pituisesta toimitusajasta.

Sekoilua näytti olevan muutenkin, sillä käräjäoikeus tiedotti poliisia sähköpostitse jo aamulla, ja viestitti samalla, että materiaalin saa antaa myös ulkopuolisten, käytännössä toimittajien, käyttöön. Poliisi ei tiennyt ensin sähköpostista mitään. Paikalla olleet oikeustoimittajat ottivat yhteyttä jopa Poliisihallitukseen saadakseen julkisen materiaalin käyttöönsä. Noin kuusi tuntia kestänyt odottelu päättyi lopputulokseen, josta poliisille ei voi pisteitä antaa. Esitutkintapöytäkirjoja ei annettu, eikä osattu edes kertoa, milloin ne olisivat saatavilla.

Paikalla olleet oikeustoimittajat ryhtyvät mitä todennäköisimmin valmistelemaan Kouvolan poliisin toiminnasta kantelua eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Itse pääasiasta voit lukea yksityiskohtaisen raportin seuraavasta Alibi-lehdestä.

Teksti:Mika Lahtonen