Naiselta huijattiin yli 150 000 euroa Facebookissa

Poliisi varoittaa Facebookissa leviävistä huijauksista, joissa henkilöiltä huijataan rahaa tekaistuun rahapalkintoon vedoten.

Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut viimeisten viikkojen aikana joitakin tällaisia huijauksia ja rahalliset menetykset uhreille ovat olleet sadoista euroista jopa yli 150 000 euroon.

Näitä huijauksia tehdään aiemmin kaapatuilla Facebook-tileillä, joista muun muassa Kyberturvallisuuskeskus viime viikolla varoitti viikkokatsauksessaan.

Näin huijari toimii

Huijauksissa uhri on saanut Facebook-messengerissa viestin, joka on näyttänyt tulevan hänen Facebook-kaveriltaan. Todellisuudessa viestin on lähettänyt huijari, joka on aiemmin kaapannut uhrin kaverin Facebook-tilin. Sitten huijari on pyytänyt uhrilta ensin puhelinnumeroa jotain kilpailua varten ja kohta hän on ilmoittanut, että he ovat saaneet voiton.

Tämän jälkeen on kysytty uhrin tilinumeroa sekä verkkopankkitunnuksia, jotta voittorahat saadaan siirrettyä uhrin tilille. Todellisuudessa huijari tyhjentää uhrin pankkitilin heti pankkitunnukset saatuaan.

Yritä varmistaa että viestin lähettäjä on juuri se kaverisi

Tänä päivänä eri sosiaalisen median tilejä kaapataan harmittavan paljon.  Mikäli saat itsellesi viestin, jossa kaverisi kyselee sinulta puhelinnumeroasi, niin soita tälle kaverille, lähetä sähköpostia tai tekstiviesti ja kysy onko hän ollut oikeasti viestin lähettäjä. Samalla kaverisi voi tarkastaa, onko hänen sosiaalisen median tili mahdollisesti kaapattu.

Älä anna pankkitunnuksiasi kenellekään somessa

Muista että omia pankkitunnuksia ei tule antaa kenellekään sosiaalisessa mediassa tai niiden keskustelukanavissa. Aina, jos sinulta kysytään pankkitunnuksia sosiaalisessa mediassa, puhelimessa, sähköpostilla tai tekstiviestillä, niin asialla on mitä todennäköisimmin huijari.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: 150000 euroa, Facebook, Huijaus