Poliisi ohjeistaa Honda-, Toyota-, Volvo- ja Opel-kuskeja: ”Jotakin on syytä tehdä!”

Katalysaattorivarkaat ovat piinanneet autoilijoita jo pitkään. Nyt rikosaalto on meneillään Juvalla, Kontiolahdella, Joensuussa ja Kuopiossa.

Katalysaattorit ovat haluttua tavaraa, sillä niistä voi saada romuttamolla jopa 700 euroa kappaleelta. Poliisi kertoo, että vorojen suosituimpia kohteita ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel.

– Katalysaattoria voi suojata rikollisilta monella tavalla. Toiset tavat ovat helpompia kuin toiset, ja jotkin tavat maksavat enemmän kuin toiset. Jos autosi kuuluu riskiryhmään, jotakin on syytä tehdä, virkavalta ohjeistaa.

Poliisi on julkaissut neljän kohdan listan tavoista, joilla autoaan voi yrittää suojata.

1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen

Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin

Tunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun rikollinen huomaa rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla, että hän jättää koskematta katalysaattoriin.

3. Maalaa katalysaattori

Rikollista toimintaa voi ehkäistä myös maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

4. Pysäköi autosi näkyvälle paikalle

Jos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valoisalle / valaistulle paikalle tai paikalle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta. Näin kasvaa todennäköisyys sille, ettei autosi joudu rikoksen kohteeksi.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: Joensuu, Juva, katalysaattori, Kontiolahti, Kuopio, varkaus