Suomalaisyrittäjälle maksettiin 200 000 euron ostokset väärennetyillä seteleillä

Poliisi on tänään tiedottanut saaneensa päätökseen esitutkinnan viime syksynä tapahtuneen törkeän petoksen osalta. Tutkinnan perusteella ranskalaiset liikemiehet olivat luvanneet ostaa suomalaisyrittäjältä 180 000 euron arvoiset kultakolikot 200 000 eurolla. Kaupat sovittiin tehtäväksi Helsingissä, Crowne Plaza -hotellissa viime lokakuussa.

Yrittäjä oli antanut kultaesineet ostajille ja nämä olivat maksaneet ”sovitusti”. Uhrin mukaan esillä oli ensin ollut aitoja seteleitä. Ne oli vedetty teatraalisesti setelintunnistuslaitteen läpi. Tämän jälkeen on epäilyn mukaan tapahtunut jonkinlainen silmänkääntötemppu. Väärennetyt setelit oli laitettu myyjän salkkuun. Hän huomasi vasta liikkeessään niiden olevan kaikesta huolimatta väärennettyjä.

Epäillyt tekijät suuntasivat Vantaalle ja vuokrasivat sieltä auton. Matka jatkui Turkuun ja sieltä laivalla Tukholmaan. Yksi epäillyistä otettiin kiinni satamassa. Hänellä oli hallussaan vuokra-auto, josta löytyi kultaesineitä 120 000 euron edestä. Kahdesta muusta epäillystä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Tapauksessa on tutkittu myös toista törkeää petosta vuokra-auton maasta viemisen osalta.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: Helsinki, kolikot, kulta, petos, rahan väärennös