Tiesitkö, että tällä kikkailulla voi menettää älypuhelimensa valtiolle?

Poliisi haluaa muistuttaa kansalaisia siitä, että väärennettyjen matkalippujen käyttö ei ole mikään pikkujuttu. Tällaista toimintaa harrastaessaan voi syyllistyä useisiin rikoksiin.

Poliisin tietoon on tullut viime viikkoina useita tapauksia, joissa pääkaupunkiseudulla matkustavat henkilöt ovat esittäneet puhelimestaan väärennetyn lipun joko kuljettajalle tai tarkastajalle. Tiketit on saatu sovelluksesta, joka jäljittelee Helsingin seudun liikenteen lipputilausjärjestelmää.

Virkavalta korostaa, että tarkastajat huomaavat väärennetyn lipun helposti. Jäniksenä matkustava ei sen sijaan pääse helpolla. Hieman tilanteesta riippuen käteen mätkäistään joko sakko tai tarkastusmaksu. Lisäksi puhelimensa voi menettää valtiolle rikoksen tekovälineenä.

Rikosnimikkeinä puolestaan tulee kyseeseen joko lievä petos tai lievä väärennös. Usein kiinnijäämisestä seuraa myös lieveilmiöitä, jotka johtavat tyypillisesti väärien henkilötietojen antamiseen ja järjestyksenvalvojan tai poliisin vastustamiseen. Näistä rikoksista rangaistaan vielä erikseen.

Sovellus ei myöskään ole mikään kissavideoon verrattava ”hauska” löytö, jota kannattaa jakaa kavereille. Sen tekijä tai tekijät ovat syyllistyneet petokseen, väärennökseen ja tekijänoikeusrikokseen.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: matkalippu, petos, väärennös